La fel ca si titeiul, aurul este extrem de sensibil la evenimentele politice si economice din lume. In februarie, de exemplu, cotatia metalului galben a scazut cu 10 dolari pe uncie, dupa ce FMI si-a anuntat intentia de a vinde o parte din rezervele sale pentru a reduce din datoriile unor tari sarace.



Cinci luni mai tarziu, pretul avansa cu mai mult de un procent, sub efectul atentatelor teroriste de la Londra. O evolutie care nu a surprins pe nimeni, intrucat, in perioadele tensionate, investitiile in aur sunt considerate printre cele mai sigure. Dupa un scurt interval de relativa calmare a preturilor, la mijlocul lunii iulie, metalul pretios si-a reluat ascensiunea, ajungand la 425 de dolari pe uncie.



De aceasta data, cresterea a intervenit in contextul intaririi cursului euro, dupa decizia Chinei de a cota moneda nationala in raport cu un cos valutar. Dar cea mai ampla crestere a fost consemnata lunea trecuta, cand la bursele europene pretul aurului s-a apropiat de cel mai ridicat nivel al ultimilor 17 ani, situandu-se cu putin peste 448 de dolari pe uncie. Determinante in acest ultim caz au fost aprecierea yenului, pe fondul victoriei in alegeri a premierului japonez Junichiro Koizumi, ceea ce a stimulat interesul investitorilor pentru aurul denominat in dolari.




“Nu ne asteptam la o scumpire
a bijuteriilor din aur, intrucat
comerciantii lucreaza cu stocurile realizate la vechile preturi.”












Karl Heinz, presedintele Patronatului Bijutierilor




Cum se va reflecta aceasta evolutie pe piata romaneasca? Aproape imperceptibil si, oricum, nu imediat, considera analistii. De la inceputul anului, pretul gramului de aur (la cotatia comunicata de BNR) s-a majorat cu doar 4.000-5.000 de lei vechi, ajungand zilele trecute in jurul a 410.000 lei. Varful a fost atins la mijlocul lunii iulie, cand gramul era cotat la oficial cu aproape 419.000 lei.


In mod firesc, cei care au auzit de ultimele evolutii de la bursele europene s-ar putea gandi ca este momentul sa-si refaca socotelile legate de investitiile in aur si bijuterii. Nu si romanii. Analistii spun ca influentele care decurg din cresterea cotatiei nu se vor resimti prea curand pe piata autohtona. “Daca vorbim de bijuterii confectionate din aur sau din aliaje care contin acest metal, este clar ca nu ne putem astepta la o scumpire semnificativa, intrucat comerciantii din domeniu si-au facut stocuri in urma cu o luna sau poate chiar mai mult, la vechile preturi”, explica Karl Heinz, presedintele Patronatului Bijutierilor din Romania.



Pe de alta parte, in Romania nu se poate vorbi despre o piata a acestui metal, neexistand un cadru institutional care sa faciliteze intalnirea cererii cu oferta. In plus, aurul provenit din Turcia este predominant, iar preturile sunt stabilite in corelatie cu cele din bazarele de la Istanbul. Potrivit unuia dintre jucatorii din sectorul local al comertului cu bijuterii, de la inceputul anului, aurul de 14 carate inglobat in bijuteriile prelucrate s-a scumpit cu 70.000-80.000 de lei vechi pe gram (mai mult ca efect al fiscalitatii, si nu al cotatiilor internationale), in vreme ce, la casele de amanet, la vanzare s-au adaugat 20.000 de lei pe gram.



Pe de alta parte, bijuteriile comune din aur nu mai reprezinta de mult una dintre optiunile favorite de plasare a economiilor romanilor, pentru simplul motiv ca nu mai sunt rentabile. “Poti obtine un profit doar daca lucrezi cu lingouri, deci cu aur neprelucrat, pe care il poti vinde firmelor prelucratoare”, spune un bijutier din Bucuresti. Nu este si cazul bijuteriilor de marca. Ingloband pietre pretioase si o inalta calitate artistica, aceste bijuterii au constituit si vor constitui mereu o investitie buna.