“Noile tehnologii devin din ce în ce mai accesibile pentru toate gospodăriile. Copiii au acum acces la Internet şi “decalajul digital’ dintre părinţi şi copii expune mulţi tineri pericolelor din Internet”, explica Luis Corrons, director tehnic al Panda Security. “Trebuie să ne asigurăm că tinerii se pot bucura de Web în modul sănătos şi sigur. Întotdeauna am recomandat ca cea mai bună formă de a face asta este printr-o relaţie părinte – copil bazată pe încredere, ceea ce ar elimina necesitatea monitorizării constante a copiilor când navighează pe Internet sau când intră pe reţelele sociale”.

1.    Nu accesaţi niciodată linkuri suspecte
Când folosiţi programe de mesagerie instant (cum ar fi Yahoo! Messenger, MSN sau orice altă aplicaţie de chat) sau cand veţi primi un e-mail, nu accesaţi niciodată link-ul direct din aceste programe. Dacă mesajul sau e-mailul vine direct de la cineva cunoscut, atunci tastaţi adresa în browser. În cazul în care nu cunoasteţi persoana de la care vine mesajul atunci cel mai bine este să-l ignoraţi.

2.    Este periculos să descărcaţi sau să rulaţi fişiere din surse necunoscute
Fără îndoiala aţi primit de multe ori mesaje instant invitându-vă să descarcaţi o fotografie, o melodie sau un clip video. Uneori, acest fişier ar fi putut fi trimis nu de către acea persoană, ci de un program maliţios care a infectat computerul acestuia şi care încearcă să se răspândească la alţi utilizatori. În această situaţie cel mai bun lucru pe care îl puteţi face este să vă întrebaţi prietenii dacă au trimis într-adevăr ceva. Dacă nu, informaţi-i că sunt infectaţi astfel încât să poată şterge fişierul şi să-şi informeze celelalte contacte din listă.

3.    Nu vorbiţi cu străinii
În camere chat, pe reţelele sociale sau pe messenger, nu puteţi fi niciodată complet sigur cu cine staţi de vorbă atâta timp cât nu vă puteţi vedea. În special în comunităţile online sunt oameni care nu s-au întâlnit în viaţa reală. Niciodată să nu vă împrieteniţi cu străinii şi în nici un caz nu ar trebui să vă aranjaţi vreodată întâlniri în viaţa reală.

4.    Nu trimiteţi informaţii confidentiale prin Internet
Nu trimiteţi niciodată informaţii personale (adresă, număr de telefon etc.) prin email sau instant messaging  şi nu publicaţi aceste informaţii pe bloguri sau forumuri. De asemenea, trebuie să fiţi atenţi când vă creaţi profile pe reţele sociale, cum ar fi Facebook sau Myspace. Nu ar trebui să divulgaţi informaţii ca vârsta sau adresa. Este recomandat să nu folosiţi numele vostru adevărat, ci un pseudonim sau poreclă.

5.    Dacă aveţi cea mai mică bănuială, fiţi prudenţi
Dacă un program pe care nu vă amintiţi ca l-aţi instalat începă să afişeze avertizări de infecţii sau ferestre care va invită să cumparaţi anumite produse, aveţi mare grijă.  Este posibil să fiţi infectat cu unele programe malware.

6.    Nu navigaţi singuri pe Internet
Dacă vreţi să cautaţi ceva pe internet, este mult mai bine sa cereţi ajutorul sau sfatul unui adult, în ceea ce priveşte locurile în care să căutaţi. Este pe departe mult mai sigur şi vizitaţi site-uri sigure şi oficiale, în comparaţie cu pagini web necunoscute.

7.    Vorbiţi cu părinţii sau tutorii voştri
Dacă aveţi orice întrebare pe acest subiect, dacă observaţi ceva suspect sau primiţi mesaje ofensatoare sau periculoase, luaţi imediat legătura cu un adult.  Ei vor fi în măsura să vă sfătuiască.