Exemplarul, "în stare foarte bună", a fost adjudecat de un colecţionar francez, la o vânzare cu licitaţie dedicată mărcii franceze de anvelope Michelin la cazinoul Royat (centrul Franţei), a declarat pentru AFP organizatorul Convenţiei internaţionale a colecţionarilor Michelin, Pierre-Gabriel Gonzalez. 

Când a fost lansat la începutul secolului al XX-lea de către fraţii Michelin, ghidul era menit să faciliteze deplasările cu automobilul care erau adevărate aventuri în Franţa. Acesta includea adresele staţiilor de alimentare, mecanici şi dealeri de anvelope, împreună cu preţurile locale pentru combustibil, anvelope şi reparaţii auto. De asemenea, îi ajuta pe şoferi să găsească locuri de cazare şi masă. 

Astăzi, celebrul Ghid Roşu Michelin, cel mai vechi şi mai bun ghid cunoscut al hotelurilor şi restaurantelor din Europa, publicat anual de către compania producătoare de anvelope Michelin, consacră şi apără reputaţia restaurantelor din 24 de ţări, cărora le acordă sau le retrage foarte râvnitele stele. 

Prima ediţie a ghidului Michelin din 1900 a fost distribuită gratuit în aproximativ 35.000 de exemplare. Recordul anterior datează din 2013, când un ghid din această primă ediţie a fost vândut cu 18.000 de euro (15.800 euro fără taxe). 

La licitaţia de sâmbătă a mai fost vândut un exemplar din prima ediţie, într-o stare mai puţin bună, la preţul de 14.000 de euro.

AGERPRES