Coreea de Nord nu este străină de construirea de facilități militare subterane. Și nu sunt deloc puține, așa cum arată calcule ale unor experți. Fie că e vorba de un tunel săpat sub zona demilitarizată, pe unde pot trece mii de soldați pe oră, fie de buncăruri destinate conducătorilor, Nordul a construit ample facilități menite să-i ofere avantaje pe timp de război, potrivit NationalInterest.

În 1974, au fost descoperit tuneluri care duceau din Coreea de Nord, pe sub zona demilitarizată, în Coreea de Sud. Primul tunel descoperit era suficient de mare pentru a permite să trecă prin el până la două mii de soldați pe oră, pe sub DMZ. De atunci au fost descoperite cel puțin patru tuneluri, cu plăci de beton armat, electricitate și chiar care pot asigura aer proaspăt.

Nimeni nu poate spune cu exactitate câte tuneluri are Nordul. Se spune că Kim Il-sung, fondatorul statului nord-coreean și bunicul lui Kim Jong-un, a ordonat săparea a 20 de tuneluri. Un fost general sud-coreean susține că există cel puțin 84 de tuneluri, unele ajungând până în centrul orașului Seul. Guvernul sud-coreean nu crede că numere. Ultimul tunel major a fost descoperit în 1990, deși Coreea de Sud pare să creadă că pericolul tunelului a trecut.

Grănicerii sud-coreeni consideră că nord-coreenii continuă să sape tuneluri, fie și doar pentru a crea o diversiune, deși este ineficient și necesită mult timp.

O altă presupunere este că Forțele Aeriene ale Armatei de Eliberare a Poporului au trei baze aeriene subterane diferite la Wonsan, Jangjin și Onchun. Avioanele NK PLAAF, inclusiv avioanele MiG-29 și avioanele de atac la sol Su-25 Frogfoot, ar putea decola de la bazele aeriene convenționale, dar vor reveni la bazele aeriene subterane.

În plus, Phenianul ar avea o serie de buncăre lângă DMZ. Un dezertor nord-coreean a dezvăluit că, din 2004, Coreea de Nord a început să construiască buncăre care pot să ascundă între 1.500 și 2.000 de soldați, complet înarmați, lângă graniță. Au fost construite cel puțin opt sute de buncăre, fără a include anumite capcane, menite să ascundă brigăzile de infanterie ușoară.

Alte instalații subterane elaborate au fost construite pentru a-i ține la adăpost pe liderii comuniști. SUA consideră că există între 6.000 și 8.000 de astfel de adăposturi în toată țara. Aceste informații ar fi fost adunate de la dezertori, pentru a-i urmări pe membrii regimului în caz de război sau prăbușire a guvernului.

Nu în ultimul rînd, Coreea de Nord are sute de peșteri care ascund artilerie, chiar la nord de DMZ. Cunoscute drept HARTS, acestea sunt se află de obicei în zonele muntoase. O piesă de artilerie sau un sistem de rachete cu lansare multiplă de 240 de mm pot trage din gura peșterii și apoi se retrag în siguranța muntelui pentru a fi reîncărcate. Se estimează că există 200 până la 500 de HARTS.

Potrivit unui raport al Institutului Nautilus, Coreea de Nord este suspectată că ar avea „locații radar în puțuri de ascensor care pot fi ridicate ca un periscop submarin, baze de nave de patrulare pentru submarine și rachete în tuneluri tăiate în stâncă.”

Astfel de adăposturi subterane, oriunde s-ar afla, vor fi, probabil, locul fazei finale a unui război, în condițiile în care regimul nord-coreean se va adăposti aici, împins de de forțele aliate care vor avansa rapid.