Lovitură grea pentru El Chapo Guzman! Americanii au arestat-o chiar pe soția mexicanului, sub acuzaţia de trafic de stupefiante.

Ea este de asemenea suspectată pentru faptul că l-a ajutat pe Guzman în deja celebra evadare din închisoare prin tuneluri, din închisoarea mexicană Altiplano.

Lovitură grea pentru El Chapo Guzman! Soția, acuzată că facea parte dintr-o rețea de trafic de droguri

Soţia fostului şef al cartelului mexican al drogurilor Joaquin ‘El Chapo’ Guzman a fost arestată luni în statul american Virginia sub acuzaţia de trafic de stupefiante, a anunţat Departamentul de Justiţie al SUA, potrivit DPA.

În vârstă de 31 de ani, Emma Coronel Aispuro, care are dublă cetăţenie, americană şi mexicană, este acuzată că face parte dintr-o reţea care aducea cocaină, metamfetamină, heroină şi marihuana în SUA, conform documentelor din instanţă.

Ea este de asemenea suspectată că l-a ajutat pe Guzman, care a fost timp de 25 de ani liderul puternicului cartel al drogurilor Sinaloa, în îndrăzneaţa sa evadare din închisoarea Altiplano din Mexic folosind o serie de tuneluri în 2015.

Riscă inclusiv pedeapsa cu moartea

Conform autorităţilor americane, femeia a plănuit o altă evadare din închisoare a lui Guzman după ce ‘lordul drogurilor’ a fost arestat din nou în 2016.

Guzman este închis în prezent într-un penitenciar de maximă securitate în statul american Colorado.

În februarie 2019, juraţii l-au găsit pe Guzman vinovat de toate capetele de acuzare, printre care participarea la o organizaţie criminală, producerea şi distribuirea internaţională de cocaină şi heroină, spălare de bani şi utilizarea de arme de foc. Emma Coronel Aispuro s-a numărat printre persoanele prezentă în instanţă.

El a fost extrădat în SUA la începutul lui 2017 pentru a fi judecat. Ca parte a acordului de extrădare cu Mexicul, SUA au exclus pedeapsa cu moartea.

Cartelul Sinaloa al lui Guzmán, la momentul arestării sale, a fost cel mai bogat și cel mai puternic cartel al drogurilor din Mexic.

Această grupare contrabandistă transporta cocaină din Columbia prin Mexic către Statele Unite, pe calea aerului, calea maritimă și rutieră, și are celule de distribuție în întreaga SUA.

Organizația a fost, de asemenea, implicată în producția, contrabanda și distribuția metamfetaminei mexicane, a marijuanei și a heroinei din Asia de Sud-Est.