Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, joi, drept nefondată, contestația formulată de contestatorul inculpat Gherghe Iulian Cristian, fost director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, împotriva încheierii penale nr.7 din 20 mai 2021 a Curții Militare de Apel Bucureşti, pronunțată în dosarul nr.24/81/2021.  Decizia a fost definitivă, fiind pronunţată în Camera de Consiliu, joi, 27 mai 2021.

Măsura de arestare preventivă, prelungită

Cu o săptămână înainte, judecătorii de la Curtea Militară de Apel au hotărât să admit propunerea formulată de Ministerul Public –Parchetul de pe lângă Curtea Militară de Apel Bucureşti – si au dispus prelungirea măsurii arestării preventive față de inculpatul Gherghe Iulian Cristian, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 26.05.2021 şi până la data de 24.06.2021, inclusiv.

Judecătorii au respins totodată ca nefondată cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura controlului judiciar sau cu aceea a arestului la domiciliu, formulată de inculpat.

Ce acuzații i se aduc generalului

General-maior (r) Gherghe Iulian Cristian, fost director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, este acuzat de procurori că în noiembrie 2018 ar fi sustras aproape 180.000 de dolari din banii instituţiei la care activa. Acesta este cercetat pentru delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual și uz de fals. Europa Liberă spune că banii au fost folosiți de Iulian-Cristian Gherghe pentru cumpărarea unui teren și ridicarea unei case în Corbeanca. La bancă ar fi fost folosite două ștampile: una a unității militare și alta cu semnătura șefului DGIA.

Fostul nr. 2 în serviciul de informații al Armatei nu a explicat totuși de ce a luat banii și i-a ținut aproape un an în seiful personal de la biroul instituției, după care a cumpărat cu ei terenul și casa din Corbeanca. În momentul în care a început ancheta internă la DGIA, Iulian-Cristian Gherghe a început să pună la loc banii, reușind să returneze aproximativ 80% din sumă, apoi s-a pensionat subit în 26 februarie, când a fost semnat decretul privind trecerea sa în rezervă.

Generalul Iulian Gherghe a fost arestat preventiv pe 27 martie

Generalul Iulian Gherghe a fost arestat preventiv pe 27 martie, iar patru zile mai târziu ofițerii MApN au încercat să verifice calculatoarele instanței.

Trei judecători de la Curtea Militară de Apel au cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să verifice dacă este afectată independența sistemului judiciar după ce serviciul secret al Armatei a cerut să verifice calculatoarele judecătorilor care l-au arestat pe generalul (r) Iulian Gherghe, fost adjunct al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA), acuzat că a folosit 180.000 de dolari din fondurile serviciului secret pentru a cumpăra o casă. MApN nu recunoaște spusele judecătorilor.

Ulterior, Ministerul Apărării Naționale a spus că cei trimiși în control nu au solicitat înformații neclasificate.

Pe timpul activității a fost verificat modul de gestionare a informațiilor clasificate aflate în evidența U.M. 02949 București și a fost auditat modul de implementare a politicilor de securitate pe sistemul informatic şi de comunicaţii independent clasificat al unității, fără a fi accesate rețelele informatice constituite la nivelul unității militare.

Pe timpul activității nu s-a solicitatacces la documente neclasificate, iar echipa de control s-a relaționat strict cu personalul structurii de securitate și responsabilul cu evidența documentelor clasificate, fiind permanent însoțită de un reprezentat legal al unității