Decizie definitivă cu privire la fostul vicepreşedintele al Autorităţii de Audit din cadrul Curţii de Conturi, social-democratul Niculae Bădălău.

Decizie definitivă la Curtea de Apel Bucureşti. Niculae Bădălău rămâne în arest preventiv

Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au respins marţi, 14 februarie, contestaţia depusă de acesta. El va rămâne aşadar în arest preventiv.

Decizia judecătorilor este definitivă.

PSD-istul formulase o contestaţie împotriva deciziei Tribunalului Giurgiu, însă Curtea de Apel nu i-a dat câştig de cauză fostului politician. Mai mult, Niculae Bădălău va avea de achitat şi 300 de lei cheltuieli de judecată către statul român.

„Respinge ca nefondată contestaţia formulată de inculpatul Bădălău Niculae împotriva încheierii din data de 06.02.2023, pronunţată de judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Giurgiu – Secţia Penală în dosarul nr.1977/122/2022/a1.3.

În baza art. 275 alin. 2 Cod procedură penală obligă pe contestatorul inculpat la plata sumei de 300 lei cu titlul de cheltuieli judiciare către stat”, este hotărârea pe scurt formulată de instanţă marţi, 14 februarie.

Reamintim că, pe data de 6 februarie 2023, Niculae Bădălău solicitase Tribunalului Giurgiu înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu, dar cererea sa a fost respinsă. Hotărârea instanţei a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, iar rezultatul definitiv a venit astăzi, 14 februarie.

Ce acuzaţii i-au adus procurorii DNA lui Niculae Bădălău?

La jumătatea lunii decembrie a anului trecut, fostul vicepreşedintele al Autorităţii de Audit din cadrul Curţii de Conturi a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influență și dare de mită în formă continuată.

„În zilele de 9 august 2022 și 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un anumit contract unei societăți administrate de o rudă a inculpatului. Contractul viza „Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă potabilă…,” fiind estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA.

În schimbul acestui „serviciu”, inculpatul ar fi promis că va determina o persoană din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), asupra căreia a lăsat să se înțeleagă că are influență, să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de primăria respectivă.

În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă…”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit primarului mai multe sume de bani pentru ca, în schimb, acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme”, arată DNA în rechizitoriu.

La data de 19 noiembrie 2022, Niculae Bădălău i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% (170.000 euro) din valoarea contractului menționat mai sus, dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmărea să o obțină pentru aceeași firmă, de la primăria respectivă.

Ulterior, pe 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, Niculae Bădălău i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă în legătură cu contractul în derulare.