Aceasta ar fi a doua majorare de capital realizată de la schimbarea acţionariatului. Iaciu a cumpărat în martie anul trecut participaţiile deţinute de fondatorii companiei Dan Ioan Popp şi Carmen Săndulescu, care au fost vândute prin executare silită pentru un credit nerambursat. El şi-a crescut treptat numărul de acţiuni în cadrul Impact, ajungând să deţină astăzi 49,04% din companie. În vara acestui an, Iaciu a finalizat o ofertă publică în care au fost vândute acţiuni în valoare de 80 mil. lei (18,1 mil. euro) pentru majorarea capitalului social al companiei.

Din suma atrasă de la investitori, 9 mil. euro au fost folosiţi pentru achiziţia terenului de pe Barbu Văcărescu pe care Impact intenţionează să construiască 1.000 de apartamente. Proiectul este în curs de avizare, proces care se va întinde pe parcursul următorului an, urmând ca din 2016 lucrările să poată fi demarate.

„Sperăm ca în cadrul majorării de capital de anul viitor să atragem şi dezvoltatori imobiliari, nu doar fonduri de investiţii ca în cazul celei din această vară. Capitalul de lucru necesar pentru proiectul din Barbu Văcărescu este de circa 20 mil. euro, iar banii rezultaţi din majorare vor fi direcţionaţi către acest proiect“, a declarat Gheorghe Iaciu.

În perioada următoare, Impact intenţionează să lucreze doar cu capital propriu, în contextul în care băncile sunt în continuare reticente în finanţarea sectorului rezidenţial. Compania mai are un credit de 5,5 mil. euro pe care vrea să îl ramburseze până la finalul acestui an.

„Băncile au în portofoliu o serie de garanţii ipotecare care sunt în concurenţă cu produsele dezvoltate de noi şi nu vor să finanţeze proiecte care pot submina preţurile la care ele îşi vând aceste garanţii“, explică Iaciu.

6.000 de apartamente în Pădurea Băneasa

După majorarea din vara acestui an, Impact a început construcţia a nouă blocuri cu 252 de apartamente în continuarea ansamblului Greenfield din Băneasa. Primele trei blocuri urmează a fi finalizate în decembrie, iar următoarele şase vor fi livrate în februarie 2015. Acestă primă etapă a Cartierului Salcâmilor reprezintă o investiţie de 14 mil. euro, banii provenind cu precădere din majorarea de capital din vară.

Blocurile cu cinci etaje cuprind în pondere de 50% apartamente cu două camere, 40% unităţi cu trei camere şi 10% locuinţe cu patru camere. Preţul de vânzare al acestora este de 785 euro/mp construit, plus TVA de 5%. Concret cel mai mic apartament cu două camere costă 51.000 de euro fără TVA, iar cel mai mare, o unitate cu patru camere, are un preţ de 86.000 de euro, fără TVA.

Reprezentanţii companiei spun că în ultimele trei săptămâni au fost rezervate circa 60 de apartamente, pentru primele 100 de unităţi fiind practicat un discount de 100 de euro/mp. Aceştia estimează că întregul stoc de apartamente se va epuiza până la mijlocul anului viitor, când vor demara lucrările la alte nouă blocuri cu 280 de apartamente.

Această a doua etapă de dezvoltare a proiectului Greenfield, care cuprinde deja 770 de apartamente, presupune construcţia a 6.000 de apartamente în decursul a 7-8 ani, pe un teren de 60 de hectare. Investiţia în întregul proiect este estimată la 200 mil. euro, sumă care include şi terenul, evaluat la circa 80 de euro/mp, adică 48 mil. euro.

Bani din vânzări de terenuri

Ca o măsură de obţinere de capital, acţionarii Impact au decis vânzarea terenurilor pe care compania le deţine în Oradea, Constanţa, Ploieşti şi în Prelungirea Ghencea din Bucureşti. Vânzarea celor peste 40 de hectare de teren ar aduce Impact circa 32 mil. euro.

Iaciu spune că nu mai este interesat de parteneriate cu autorităţile locale după experienţa proastă pe care a avut-o în Cluj şi Oradea, unde, spune el, a pierdut în total circa 25 mil. euro.

„Vechiul acţionariat s-a obligat să vândă în Cluj ieftin, dar a construit scump. Dacă vinzi cu 300 de euro/mp şi construieşti cu 500 de euro/mp, normal că diferenţa trebuie să o suporţi. Aceste tipuri de parteneriate s-au dovedit pierzătoare şi nu sunt interesat de asemenea experienţe“, a comentat Iaciu.

Omul de afaceri mai deţine 67% din centrul comercial Doraly Mall din Constanţa, 50% din Doraly Expo Market din Afumaţi şi 5% din SIF Muntenia.

Gheorghe Iaciu a fost desemnat investitorul anului în cadrul Galei Premiilor Capital.