Numărul românilor care consideră că situaţia financiară a familiei lor este mai rea decât cu 12 luni în urmă a crescut în mod constant în ultimul an. Şi în comparaţie cu locuitorii ţărilor vecine românii sunt printre cei mai pesimişti, potrivit barometrului de opinie al firmei de cercetare GfK,realizat în luna octombrie.

“Astfel, 63% dintre români cred că aceasta s-a înrăutăţit comparativ cu octombrie 2008, mai mult cu 33 de procente faţă de anul trecut. Dacă în urmă cu un an aproximativ o treime dintre ei spuneau despre situaţia lor financiara că arată mai bine în comparatie cu anul anterior, doar 9% mai afirmă acelaşi lucru în octombrie 2009”, se arată într-un comunciat al GfK.

Faţă de România, în Polonia şi Cehia situaţia este percepută în termeni negativi de o parte mult mai mică a populaţiei (33% în Polonia şi 34% în Cehia). Şi în Bulgaria acest segment se situează sub cel înregistrat în România (52%).

Nici când vine vorba de 2010 românii nu sunt optimişti. “Doar 15% dintre români se declară optimişti, procent semnificativ mai mic dacă îl comparăm cu cel de acum 12 luni când se situa la 29%”, potrivit GfK.

Pesimişti şi faţă de situaţia generală a economiei

În ceea ce priveşte situaţia economică generală a României, peste 83% din populaţie resimte o înrăutaţire faţă de anul trecut.  Românii sunt însă mai puţin pesimişti pentru următorul an, 56% dintre cei intervievaţi declarând că se aşteaptă la o agravare a situaţiei.

“Aproape două treimi dintre români consideră că preţurile produselor sunt mai ridicate faţă de acum 12 luni. Cât priveşte evoluţia preţurilor în următorul an, românii cred că acestea vor creşte intr-un ritm mult mai alert (31%) sau cel puţin la fel ca în ultimul an (36%)”, se mai arată în comunicat.

Peste 82% dintre români cred că şomajul va creşte în urmatoarele 12 luni, faţă de anul trecut, când doar 34% aveau aceasta temere.