Alertă meteo ANM. Un val rece lovește România la finalul acestei săptămâni. Anunțul a fost făcut de directorul ANM, Elena Mateescu. Potrivit acesteia, ne așteaptă nopți și dimineți foarte geroase, iar cea mai scăzută temperatură ar putea fi de -20 de grade.

În ceea ce privește vremea din Capitală, potrivit specialistului de la ANM, gerul va fi prezent și aici și vor exista temperaturi de -10 grade. Totodată, Elena Mateescu a mai precizat că valul geros va dura până la jumătatea săptămânii viitoare.

“Vremea va intra într-un proces de răcire semnificativă. Masa de aer rece va persista până la jumătatea saptămânii viitoare. Mâine (vineri – n.r.) vorbim de vreme în răcire în nord, nord-vest și în centrul țării, unde temperaturile vor coborî la -13 grade. Cele mai ridicate valori, 4 grade Celsius la nivelul maximelor, se vor înregistra doar în partea de sud-est”, a spus directorul Administrației Naționale de Meteorologie la Digi24.

Alertă meteo ANM timp de trei zile

Potrivit directorului ANM, în România vor fi patru zile de ger în toată țara, iar ninsorile vor continua în mai multe regiuni. Și pe litoral temperaturile vor fi foarte scăzute și vor ajunge până la – 7 grade.

“Sâmbătă, duminică, luni și marți, dar mai ales în ultimele 3 dintre cele 4 zile e posibil să se înregistreze cele mai scăzute valori termice. La sfârșitul acestei saptămâni și în primele zile din saptămâna viitoare, valorile de temperatură vor scădea posibil sub -20 de grade în depresiunile din estul Transilvaniei și în regiunile extracarpatice.

Pe litoral vor fi -7 grade, iar la București -10 grade Celsius”, a mai spus Elena Mateescu.

Totodată, directorul ANM a mai menționat că în cazul în care valorile termice negative persistă mai mult de 4 sau 5 zile, putem vorbi de un ger persistent.

“Aceste valori reprezintă vreme geroasă pentru următoarele 4-5 zile, reprezinta valori mai coborâte față de ce ar fi normal. Ar trebui să înregistrăm valori cuprinse între 7-8 și – 10 grade. La nivelul temperaturilor minime sub -12, -13 grade în depresiuni, până la 0 grade în zona litoralului. Cele -20 de grade pe care le așteptăm în depresiuni reprezintă valori mai coborâte.

Trebuie să luăm în considerare și durata, numărul de zile, pentru că deja mai mult de 3-4 zile consecutive reprezintă un ger persistent”, spune directorul ANM.