Olaf Scholz dorește o Uniune Europeană mai mare: Susţin extinderea UE

Cancelarul german Olaf Scholz a susținut un discurs în cadrul Congresului Socialiștilor Europeni, eveniment care a avut loc la Berlin. În cadrul discursului său, cancelarul a făcut din nou apel la reformarea Uniunii Europene, cu scopul de a permite aderarea noilor membri.

Olaf Scholz a spus că este nevoie ca principiul conform căruia este nevoie de unanimitate pentru deciziile legate de politica externă şi politica fiscală ar trebui abandonat treptat. Totuși, cancelarul german a mai spus că va fi nevoie de foarte multă putere de convingere pentru ca acest lucru să devină realitate.

„Însă o spun clar: dacă aspiraţia noastră este o Europă geopolitică, atunci deciziile luate cu o majoritate sunt un câştig, nu o pierdere de suveranitate”, a declarat cancelarul german în faţa delegaţilor Partidului Socialiştilor Europeni (PES).

Uniunea Europeană își va respecta promisiunea

Cancelarul german a mai spus că blocul comunitar va respecta promisiunea în privința țărilor care au primit statutul de candidate, referindu-se, de fapt, la mai multe state din Balcani, Ucraina și Republica Moldova.

„O Uniune Europeană cu 27, 30, 36 de state şi cu peste 500 de milioane de cetăţeni liberi şi egali poate avea o greutate şi mai mare în lume”, a declarat Olaf Scholz, adăugând „Susţin extinderea UE. O extindere a UE spre Est este un câştig pentru noi toţi”.

Îngrijorările țărilor mai mici nu trebuie ignorate

Oficialul german a mai spus că este important ca îngrijorările țărilor mici să nu fie ignorate.

„În viitor trebuie ascultate îngrijorările fiecărei ţări. Orice altceva ar fi o trădare a ideii europene”, a subliniat el.

De la preluarea funcţiei de cancelar, Sholz a făcut din extinderea UE, pentru a include Balcanii şi alte state, o prioritate a politicii sale externe. Subiectul a căpătat o urgenţă şi mai mare după invazia rusă din Ucraina, care a devenit ţară candidată la UE la începutul verii, scrie Reuters.

Conflicte interne privind politica de migrație și finanțele

În plus, UE trebuie să reușească să depășească vechile conflicte interne. Acesta a menționat în mod special politica de migrație, dar și diferitele puncte de vedere pe tema finanțelor. În ceea ce privește imigrația, a spus el, obiectivul trebuie să fie „prevenirea migrației ilegale și, în același timp, să se permită migrația legală a lucrătorilor calificați din străinătate”.

În ceea ce privește finanțele, acesta a apreciat ca fiind un exemplu pozitiv programul european de reconstrucție pentru a depăși consecințele crizei Corona. El a spus că este la fel de important să menținem societățile europene unite în contextul crizei actuale.

„Trebuie să consolidăm coeziunea socială”, a cerut Scholz. Acesta trebuie să includă și un „pact european pentru energie la prețuri accesibile”, scrie Tagesschau.