În una dintre cele mai slabe licitaţii de la introducerea monedei euro, banca centrală a Germaniei a fost nevoită să preia titlurile pentru care nu au existat cumpărători, pentru ca licitaţia să nu fie un eşec total. Procentajul de obligaţiuni retrase, de 39% din suma totală de 6 miliarde de euro, este cel mai ridicat începând cel puţin cu iulie 1999, potrivit Reuters, media retragerilor din acest an fiind de 17,83%.

Dacă până acum obligaţiunile guvernamentale ale Germaniei erau privite chiar ca un refugiu pentru investitori, fiind considerate a avea risc zero, miercuri Germania a reuşit cu greu să vândă obligaţiuni guvernamentale cu scadenţa la zece ani, dobânzile reduse descurajându-i pe investitori. Ei au
cumpărat doar 3,644 miliarde de euro din emisiunea cu o valoare totală de şase miliarde de euro.

"Este un dezastru. Nu este un semn bun, este cea mai slabă licitaţie neacoperită din acest an şi nu este de mirare că randamentul obligaţiunilor a crescut în piaţă din această cauză", a declarat Marc Ostwald, analist la compania Monument Securities din Londra.

Agenţia care administrează datoria statului a spus că licitaţia de miercuri reflectă o creştere a tensiunilor în piaţa europeană, spunând că va vinde pe piaţa secundară obligaţiunile cumpărate de Banca centrală şi că Germania nu se confruntă cu un deficit de finanţare.