Germania trimite o undă de șoc în Europa! O recesiune ar putea lovi țara

Șeful băncii centrale a Germaniei a avertizat că ratele dobânzilor trebuie să continue să crească, în ciuda riscului de recesiune, în condițiile în care inflația a atins niveluri de două cifre pentru prima dată din 1951.

Președintele Bundesbank, Joachim Nagel, a declarat pentru Rheinische Post că recenta creștere bruscă a prețurilor la energie, cauzată de reducerea livrărilor de gaze naturale de către Rusia, este posibil să ducă inflația germană la peste 10% în această toamnă și să o mențină la un nivel ridicat și anul viitor.

„Problema inflației nu va dispărea în 2023”, a declarat Nagel. „Este probabil ca blocajele de aprovizionare și tensiunile geopolitice să continue. Între timp, Rusia și-a redus drastic livrările de gaze, iar prețurile la gazele naturale și la electricitate au crescut mai mult decât era de așteptat.”

El a adăugat că „crește probabilitatea ca inflația să fie mai mare decât cea prognozată anterior și că vom avea o medie de șase înainte de virgulă anul viitor”, subliniind că acest lucru ar depăși prognoza de inflație pentru 2023 de 4,5% făcută de Bundesbank în iunie.

Estimările privind creșterea economică în Germania au fost reduse

Economiștii și-au redus estimările privind creșterea economică în Germania și în zona euro în acest an, crescând în același timp previziunile privind inflația și avertizând că încetarea livrărilor de energie din Rusia ar obliga Berlinul să raționalizeze gazul pentru marii consumatori industriali.

Moscova a intensificat vineri presiunea asupra prețurilor la energie, anunțând că va închide conducta Nord Stream 1 – principala conductă de gaz către Europa – timp de trei zile pentru a face reparații la sfârșitul lunii, după ce a redus deja livrările la 20% din capacitate.

Prețurile la electricitate în Germania au atins un nou record, de șapte ori mai mari decât în urmă cu un an – determinate de creșterea bruscă a costului gazelor, care a crescut de 10 ori în ultimul an.

Prețurile practicate de producătorii industriali germani au crescut cu 37,2% în anul până în iulie, ceea ce, potrivit Agenției Federale de Statistică, reprezintă cea mai mare creștere înregistrată vreodată. Lunar, indicele prețurilor de producție a crescut cu un nivel record de 5,3%, în principal din cauza costurilor cu energia.

Recesiunea, un scenariu probabil pentru iarna viitoare

Un val de căldură și o perioadă de secetă a redus nivelul apei pe Rin sub nivelul la care barjele pot fi încărcate complet, limitând aprovizionarea fabricilor, ceea ce economiștii avertizează că va eroda și creșterea economică a Germaniei în acest an.

„Dacă se vor adăuga și alte probleme de livrare, de exemplu din cauza nivelului scăzut prelungit al [apelor], perspectivele economice pentru a doua jumătate a anului s-ar deteriora și mai mult”, a declarat Nagel. „Pe măsură ce criza energetică se adâncește, o recesiune pare probabilă iarna viitoare.”

El a declarat că Banca Centrală Europeană, unde este unul dintre cei 25 de membri ai consiliului de guvernare care stabilește rata dobânzii, va trebui să continue să majoreze ratele dobânzilor în cadrul reuniunii din 8 septembrie. El nu a precizat dacă va repeta creșterea de jumătate de punct procentual de luna trecută, care a ridicat rata de depozit la zero.

„Având în vedere ratele ridicate ale inflației, trebuie să urmeze noi majorări ale dobânzilor”, a spus acesta. „Acest lucru este, de asemenea, așteptat în general. Dar nu vreau să pun o cifră în vitrină.”

Cu toate acestea, el a declarat că există puține semne ale unei spirale a prețurilor salariale din anii 1970, adăugând că sindicatele „au acționat foarte responsabil în ultimii 25 de ani – vor face același lucru și de data aceasta, sunt convins de acest lucru”.

Cea mai slabă performanță a economiei germane

Economia germană a stagnat în al doilea trimestru, cea mai slabă performanță dintre principalele țări din zona euro. Luna trecută, FMI și-a redus prognoza privind creșterea economică a Germaniei pentru anul viitor cu 1,9 puncte procentuale, până la 0,8%, cea mai mare retrogradare din toate țările.

Guvernul german a anunțat joi că intenționează să reducă taxa pe valoarea adăugată la vânzările de benzină de la 19% la 7% începând cu luna octombrie, pentru a atenua lovitura dată de creșterea prețurilor pentru gospodării. Însă marii utilizatori industriali de gaz, cum ar fi companiile chimice, s-au plâns că această măsură nu îi va ajuta să facă față facturilor energetice în creștere.

Luna trecută, inflația din Germania a crescut aproape de maximul ultimilor 40 de ani, de 8,5%.

Mai multe dintre măsurile anterioare lansate de Berlin în iunie pentru a aborda criza energetică a țării – cum ar fi reducerea taxei pe combustibil și un bilet de tren lunar subvenționat de 9 euro – urmează să expire luna viitoare, ceea ce va crește povara pentru gospodării și întreprinderi, scrie Financial Times.