Numărul cererilor de şomaj a crescut cu 21.000 din aprilie, iar numărul şomerilor a ajuns la 2,96 milioane, a anunţat Agenţia Federală a Muncii. Economiştii se aşteptau la 10.000 de cereri de şomaj.

Rata ajustată a şomajului se situa în mai la 6,9%, similar cu nivelul înregistrat luna trecută şi în linie cu estimările analiştilor.

Dacă nu se ţine seama de ajustările sezoniere, numărul şomerilor în Germania a scăzut în mai cu 83.000, la 2,973 milioane, iar rata neajustată a şomajului a scăzut la 6,8%, de la 7,1% în aprilie, a anunţat Agenţia Federală a Muncii.

Piaţa muncii din Germania rămâne ‘solidă’ în ciuda mediului economic dificil, a declarat şeful Agenţiei Federale a Muncii, care a recunoscut că primăvara rece din acest an nu a dus la aşteptata creştere a numărului de angajaţi. Cu toate acestea, rata şomajului în Germania este mult sub nivelul din zona euro, unde în martie s-a înregistrat o rată a şomajului de 12,1%.

Consumul privat a ajutat Germania să înregistreze o creştere modestă, de 0,1%, în primul trimestru al acestui an, care permite însă celei mai mari economii europene să evite intrarea în recesiune.

În perioada ianuarie-martie 2013, Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o creştere de 0,1%, după o contracţie de 0,7% în ultimele trei luni ale anului trecut. O recesiune este definită în mod tehnic drept două trimestre consecutive de scădere a PIB-ului.

Oficiul federal de statistică (Destatis) a precizat că în primul trimestru al acestui an consumul privat a crescut cu 0,8% comparativ cu trimestrul precedent, în timp ce chletuielile publice au scăzut cu 0,1%. Construcţiile au scăzut cu 2,1% iar investiţiile de capital au scăzut cu 1,5%.

La finele anului trecut, Banca Centrală a Germaniei prognoza că în 2013 prima economie europeană va înregistra o creştere de 0,4%, urmată de o creştere de 1,9% în 2014. AGERPRES