Acesta a precizat că dacă cele două țări vor insista la Consiliul JAI asupra unui vot de stabilire a unei date de aderare, Germania va face uz de dreptul său de veto.

“Nici posibilitatea de aderare parțială cu frontierele aeriene și maritime nu mai este de actualitate. Extinderea spațiului Schengen va fi acceptată de cetățenii noștri numai dacă vor fi îndeplinite condițiile esentiale pentru acest pas, ceea ce acum nu este cazul", a declarat ministrul.

Friedrich a anuntat și măsuri împotriva așa numitei imigrații a sărăciei.

“Cine vine în Germania pentru a încasa beneficii sociale și a abuza de dreptul la libera circulație trebuie să fie împiedicat de la a face asta. O posibilitate ar fi introducera unor interdicții pentru cei care au fost deja expulzați", a precizat Hans-Peter Friedrich.
Această declaraţie intervine pe fondul datelor statistice publicate sâmbătă, potrivit cărora majoritatea covârşitoare a germanilor – 70 % – se pronunţă în favoarea introducerii unor restricţii privind imigraţia în ţările UE. Dacă în 2007 pe teritoriul Germaniei trăiau 64.000 de refugiaţi şi imigranţi din România şi Bulgaria, în special, romi, în prezent numărul lor a ajuns la 180.000, potrivit Deutsche Welle.

Germanii se tem că aderarea celor două ţări la zona Schengen va duce la o creştere şi mai mare a numărului acestora, ceea ce ar putea afecta sistemul german de protecţie socială.

Friedrich a declarat că dreptul la libera circulaţie şi de şedere în cadrul frontierelor europene presupune un loc de muncă sau de studiu. "Dar oricine vine în Germania numai pentru alocaţii sociale săvârşeşte un abuz asupra acestor libertăţi şi ar trebui să stea departe de acestea", a mai spus ministrul german de interne.

Titus Corlăţean, a declarat că o nouă amânare a aderării României la Schengen pe 7 martie va afecta "credibilitatea procesului", iar ţara noastră ar putea să nu mai fie interesată şi doar să aştepte o invitaţie de la UE.

Sursa: b1.ro