Conform experţilor, indicele a scăzut la nivelul minim în ultimele şase luni, sub 50%, un nivel ce separă creşterea de contracţie. În acelaşi timp, indicele IDA pentru întreaga zonă euro s-a menţinut la nivelul de 46,5 de puncte – ceea ce înseamnă că scăderea în sectorul serviciilor de producţie continuă în acelaşi ritm.

Publicarea acestor date statistice a provocat o cădere a monedei euro. Scăderea activităţii în afaceri în luna aprilie, în opinia experţilor, indica faptul că PIB-ul zonei euro în trimestrul II s-ar putea diminua cu 0,4%.

Deteriorarea situaţiei economice din Germania reprezintă o problemă politică pentru cancelarul Angela Merkel, remarcă portalul Rbc. Deocamdată, rata şomajului rămâne la un nivel scăzut şi prin aceasta Germania iese în evidenţă în comparaţie cu vecinii săi din sudul Europei.

Dacă nu va exista o relansare a activităţii economice, şomajul ar putea să crească, iar prematura înăsprire a politicii fiscale ar putea pune într-o situaţie dificilă guvernul german, atrag atenţia experţii. (Sursa: Agerpres)