Germania, cel mai important partener comercial

Germania este cel mai important partener comercial al României, arată Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) într-un comunicat de presă.

Instituția mai spune că valoarea schimburilor comerciale s-a ridicat la 40,68 miliarde euro anul trecut, marcând o creștere de 17%.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) mai spune că ministrul Ştefan-Radu Oprea a avut o întâlnire cu Peer Olav Gebauer, ambasadorul Germaniei la București. Potrivit instituției, cei doi au discutat în special despre dinamizarea cooperării economice bilaterale.

Din discuție nu au lipsit nici investițiile germane în România. Ministerul mai spune că cei doi oficiali au discutat și despre încurajarea companiilor naţionale care doresc să iniţieze şi să dezvolte proiecte pe teritoriul Germaniei.

Discuția a abordat subiecte legate de alegerea celor mai bune forme pentru diferitele sesiuni de lucru și reuniuni instituționale bilaterale care vor avea loc între cele două națiuni în viitorul apropiat.

„În prezent, Germania este cel mai important partener comercial al României, relaţiile comerciale foarte bune dintre România şi Germania sunt demonstrate şi de creşterea cu 17% a valorii schimburilor comerciale bilaterale în anul 2022, raportat la nivelul anului anterior, valoarea acestora ajungând la 40,68 miliarde euro.

În aceeaşi perioadă, Germania s-a regăsit ca primă destinaţie pentru exporturile româneşti, cu o pondere de 20% din totalul exportului României. În acelaşi timp, Germania reprezintă pentru România a doua sursă de investiţii străine directe, cu peste 25.000 de firme investitoare, în mare parte în sectoarele industriale înalt tehnologizate”, arată MEAT.

Forumul de afaceri româno-german de la Berlin (28-29 septembrie), Comisia mixtă guvernamentală România-Bavaria (14-15 septembrie) și Comisia mixtă guvernamentală România-Baden Württemberg se află pe agenda viitoare.

Germania a mulțumit României

Ministrul român a subliniat, de asemenea, importanța sectorului de apărare, menționând că în prezent se lucrează la elaborarea unei legislații care să permită transferurile tehnologice către firmele românești din domeniul apărării și să promoveze cooperarea cu investitorii străini.

La încheierea conferinței, ambasadorul Peer Gebauer a lăudat România pentru sprijinul acordat în cadrul coridoarelor de securitate, care permit tranzitul cerealelor ucrainene, esențiale pentru securitatea alimentară globală.

De la începutul conflictului din Ucraina, s-a înregistrat o creștere constantă a fluxului de mărfuri, iar Oprea a precizat că se depun eforturi pentru a crește capacitatea portului Constanța.