Anne Weber a câștigat premiul cu epopeea sa despre luptătoarea din Rezistenţă franceză Anne Beaumanoir, iar anunțul a fost făcut de juriul în Frankfurt, relatează agenţia DPA, citată de agerpres.

Pe lângă distincție, aceasta se va bucura și de un premiu de 25.000 de euro.

Din păcate însă, în contexul pandemiei de coronavirus, celebrul premiu literar a fost acordat în acest an la Frankfurt în lipsa publicului.

În ceea ce îi privește pe ceilalți finalişti pentru German Book Prize, aceștia au fost Bov Bjerg, Thomas Hettche, Deniz Ohde, Dorothee Elmiger şi Christine Wunnicke, juriul analizând în total 206 de opere publicate între octombrie 2019 şi septembrie anul acesta.

O adevărată operă

Opera desemnată câştigătoare, intitulată ”Annette, ein Heldinnenepos”, relatează viaţa lui Beaumanoir, în prezent în vârstă de 96 de ani, care s-a alăturat Rezistenţei la vârsta de 16 ani, a salvat copii evrei şi a aderat la Partidul Comunist.

Ea a devenit ulterior medic, a părăsit Partidul Comunist în 1955 şi s-a implicat în războiul pentru independenţa Algeriei, motiv pentru care a fost trimisă în închisoare.

Weber, în vârstă de 55 de ani, a întâlnit-o pe Anne Beaumanoir în Franţa, în timpul unei conferinţe, şi a devenit fascinată de aceasta de la prima întâlnire. Au urmat mai multe întâlniri şi astfel a apărut materialului pentru carte.

În ”Annette, ein Heldinnenepos” autoarea preia poziţia protagonistei sale, care şi-a dedicat viaţa luptei pentru dreptate, egalitate, libertate şi fraternitate, relatând o poveste biografică despre violenţă, trădare, închisoare, fugă şi exil.

Autoarea s-a născut în Germania, iar din 1983 locuieşte în Franţa, unde a studiat literatura franceză la Universitatea Sorbona. Anne Weber a început să scrie în franceză şi apoi să îşi traducă operele în germană, însă în prezent lucrează în ordine inversă, notează DPA.