Principalii reprezentanţi în parlament al Uniunii creştin-democrate (CDU) a cancelarului se întâlnesc la Munchen cu lideri ai Uniunii creştin-sociale (aripa bavareză a CDU), într-un efort menit să pună capăt divergenţelor pentru a înfrunta Partidul social-democrat (SPD) în sezonul electoral. Criza refugiaţilor din 2015-2016 a creat divizări profunde în blocul conservator al actualului cancelar.

Susţinerea pentru SPD, principalul partener de coaliţie al CDU, dar şi cel mai mare rival, a înregistrat o creştere semnificativă în cele mai recente sondaje făcute publice duminică, la o săptămână după social-democraţii l-au desemnat pe fostul preşedinte al Parlamentului European Martin Schulz drept contracandidat al Angelei Merkel la postul de cancelar la scrutinul din septembrie.

Potrivit unui sondaj Emnid publicat de Bild, sprijinul pentru SPD a crescut la 29%, cu 6 puncte faţă de sondajul realizat cu o săptămână în urmă, iar CDU, cu o susţinere de 33%, a fost nevoit să constate că avantajul său asupra SPD se reduce la doar 4 puncte, de la 14 acum o săptămână.

Înaintea reuniunii de luni, Angela Merkel a adoptat un ton conciliator, subliniind în declaraţii făcute duminică faptul că CDU şi CSU vor reuşi să coopereze la stabilirea unui program electoral comun. "Sunt absolut sigură că în asemenea momente ne bazăm pe cele două partide CDU şi CSU, care au mai multe în comun decât divergenţe", a afirmat Merkel.

Angela Merkel şi liderul CSU Horst Seehofer urmează să anunţe mai târziu în cursul zilei rezultatul convorbirilor dintre cele două formaţiuni cu privire la un program de campanie comun pe teme ca securitatea, economia şi piaţa muncii. Angela Merkel a fost desemnată candidata CDU la postul de cancelar în noiembrie anul trecut. AGERPRES