George Niculescu va respecta și implementa măsurile decise de Guvern

George Niculescu a declarat că, în cazul în care li se va solicita o analiză privind personalul plătit din fonduri publice, aceasta va fi realizată și transmisă celor care iau astfel de decizii. El a reamintit că, atunci când Guvernul și-a asumat răspunderea pe Legea 296, a aplicat prevederile acesteia, reducând cu 8% numărul posturilor de conducere, conform cerințelor legale, chiar dacă măsura nu a fost populară printre colegi.

Șeful ANRE a subliniat că a ales să desființeze posturi de director general, nu de șef serviciu sau compartiment, deoarece acestea implică costuri mai mari, dorind astfel să reducă cheltuielile salariale. El a precizat că Legea 296 nu prevedea concedieri, ci doar reduceri de cheltuieli, și că toate prevederile legii au fost aplicate în mandatul său.

„În momentul în care ne va fi solicitată o analiză, evident că vom face şi o vom pune la dispoziţia celor care decid astfel de măsuri (Ordonanţă de Urgenţă privind personalul plătit din fonduri publice, n.r.).

Vreau să vă readuc aminte că atunci când Guvernul României şi-a asumat în Parlament răspunderea pe un set de măsuri, şi vorbim de Legea 296, nu am ezitat să pun în aplicare prevederile din această lege reducând numărul de posturi de conducere în procentul indicat de actul normativ, respectiv 8%, chiar dacă lucrul acesta nu m-a propulsat în rândul colegilor ca fiind cel mai popular personaj din instituţie.

Am făcut lucrul acesta desfiinţând posturile de director general, nu posturi de şef serviciu sau şef de compartiment în încercarea de a reduce cât mai mult cheltuielile cu salariile. Ştim foarte bine că posturile de director general sunt plătite mai bine decât cele de şef serviciu. Am ales să le desfiinţăm pe cele de director general tocmai pentru a face economii la bugetul instituţiei.

Legea 296 nu prevedea concedierea de personal, ci doar reducerea de cheltuieli. Nu este articol sau capitol din Legea 296 pe care autoritatea de reglementare, în mandatul meu, să nu fi pus în aplicare”, a declarat acesta, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă nu se teme de plecarea unor specialişti bine pregătiţi din ANRE, George Niculescu a subliniat că „lucrul acesta trebuie analizat de către cei care vor lua deciziile”.

Șeful ANRE a afirmat că, în calitate de președinte de instituție, nu este rolul său să decidă asupra măsurilor, însă dacă prim-ministrul și-a asumat în Parlament răspunderea pentru un set de reduceri, acestea trebuie puse în aplicare.

„Nu este rolul meu ca preşedinte de instituţie. Dacă prim-ministrul şi-a asumat răspunderea în Parlament pe un set de măsuri de reducere, trebuie să le punem în aplicare”, a subliniat acesta.

Vouchere pentru energie pentru persoanele vulnerabile

În altă ordine de idei, Guvernul a informat că, odată cu încetarea plafonării prețurilor la energia electrică începând cu data de 1 iulie 2025, consumatorii vor suporta costuri mai mari la factura de curent electric.

Pentru a sprijini persoanele vulnerabile în contextul creșterii prețurilor la energie, autoritățile vor oferi lunar vouchere în valoare de 50 de lei, care vor putea fi utilizate exclusiv pentru plata facturilor la electricitate.

Începând cu 1 iulie 2025, prețul energiei electrice nu mai este reglementat, urmând să fie cel prevăzut în contractele încheiate direct cu furnizorii. Cei interesați pot consulta lista furnizorilor care oferă tarife sub 1,5 lei/kWh pe site-ul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Mai multe puteți citi aici.