Tranzacţia ar ajuta Gazprom să-şi reducă dependenţa de exporturile spre Europa, care obţine aproximativ o treime din necesarul său de gaze naturale din Rusia, prin conductele care tranzitează Ucraina.

Gazprom a negociat cu firma chineză CNPC un contract de livrare a gazelor naturale în China, şefii celor două companii stabilind termenii de bază ai tranzacţiei dar fără a se înţelege asupra preţului – o problemă delicată în ultimii ani.

O delegaţie condusă de şeful Gazprom, Alexei Miller, se află în China pentru finalizarea negocierilor, care durează de cel puţin un deceniu.

Într-o declaraţie publicată miercuri, Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, anunţă că 'a făcut progrese în negocierile referitoare la preţul gazelor' şi speră să semneze acordul cu China luna viitoare.

De câţiva ani, Gazprom negociază cu Beijingul livrarea de gaze naturale, încercând să se extindă în afara Europei, dar China, cel mai mare utilizator de energie din lume, s-a dovedit a fi un negociator dur, cerând discounturi semnificative faţă de preţurile plătite de furnizorii de utilităţi din Europa Occidentală.

Pentru a livra 38 miliarde metri cubi pe an către China, Gazprom va trebui să construiască un nou gazoduct, ale cărui costuri sunt estimate la 38 miliarde de dolari.

Anul trecut, exporturile de gaze naturale ruseşti spre Europa au atins nivelul record de 162,7 miliarde metri cubi, ceea ce înseamnă că Gazprom a acoperit anul trecut 30% din necesarul de gaze naturale al Europei şi Turciei, comparativ cu 26% în 2012.

Gazprom, companie controlată de statul rus, se bazează pe piaţa UE pentru 80% din exporturile sale.