Această reducere vizează contractele pe termen lung încheiate de Gazprom cu unele companii europene, cum ar fi GDF Suez (Franţa), Wingas (Germania), SPP (Slovacia) şi Botas (Turcia). România plăteşte cel mai mare preţ din Europa pentru gazele ruseşti, ţara noastră neavând contracte directe cu Gazprom ci prin intermediari. Aproximativ  o treime din consumul naţional de gaze naturale din România este acoperit din import. În acest an preţurile gazelor ruseşti importate de România au depăşit 500 de dolari pentru 1.000 metri cubi, aproape triplu faţă de preţul gazelor naturale din producţia internă.

“Partenerii noştri ne-au cerut să luăm în calcul o reconsiderare a preţului. Am operat o ajustare a parametrilor formulei de formare a preţului la livrările de gaze, ceea ce a dus la o reducere relativă a preţurilor cu o medie de 10%”, citează Gazeta.rus declaraţia făcută de Aleksandr Medvedev, şeful diviziei de exporturi a Gazprom.

“Preţul nou va garanta competitivitatea gazului rusesc”, a mai spus el, indicând totodată că monopolul rus de gaze nu a fost de acord cu solicitarea clienţilor săi privind creşterea procentului de gaze legat de preţul de pe piaţa spot (denumire generica dată pieţei pentru marfa efectivă a cărei livrare este imediată făcându-se contra bani gheaţă).

Gazprom a mai revizuit în trecut preţul la gazele livrate mai multor consumatori europeni. Astfel, în 2010, gigantul rus a redus preţul contractual la gaze pentru un număr de companii italiene, slovace, franceze şi germane, menţionează BBC Russian.

Sursa: Agerpres