'Memorandumul de înţelegere demonstrează intenţia părţilor de a implementa un proiect vizând construirea a două noi conducte între coasta Rusiei şi o coastă a Germaniei. Capacitatea noilor conducte va fi 55 de miliarde metri cubi pe an', a informat Gazprom într-un comunicat publicat cu ocazia formului economic de la Sankt Petersburg.

Acesta va fi al doilea mare proiect de gazoduct destinat să creeze o rută directă pentru aprovizionarea cu gaze naturale ruseşti a Europei Occidentale. În 2011, Gazprom şi partenerii săi occidentali au inaugurat prima fază a proiectului Nord Stream. Prin construirea a două noi linii, cea de-a treia şi a patra, capacitatea de transport a gazoductului Nord Stream se va dubla.

Purtătorul de cuvânt al Gazprom, Sergey Kupriyanov, a precizat că Gazprom va fi proprietarul a 51% din acţiunile fazelor 3 şi 4 ale proiectului North Stream.

Lansat în 2011, Nord Stream este compus din două conducte care fac legătura între Vyborg (Rusia) şi Greifswald (Germania) via Marea Baltică, ocolind astfel ţările de tranzit din Europa de Est. Gazprom deţine 51% din acţiunile consorţiului Nord Stream, în timp ce companiile germane Wintershall şi E.ON AG au fiecare o participaţie de 15,5%, iar societatea olandeză Gasunie şi cea franceză GDF Suez SA deţin la rândul lor un pachet de 9%.

SURSA: Agerpres


Te-ar putea interesa și: