Concernul de gaze ar intenţiona să investească o parte din aceste fonduri în construcţia tronsonului de pe teritoriul rus al gazoductului South Stream, care urmează să treacă prin Marea Neagră, şi la construcţia de reţele de gaze în opt regiuni din Federaţia Rusă.

Pentru finanţarea tuturor acestor proiecte, Gazprom vrea să emită obligaţiuni de infrastructură în valoare de 100 de miliarde de ruble (3,3 miliarde dolari), după cum scrie Kommersant.

Iniţiativa ca fondurile gestionate de Vneşeconombank să asigure aceste obligaţiuni a fost avansată de contabila-şefă a Gazprom, Elena Vasilieva, care i-a prezentat deja propunerea vicepremierului rus Igor Şuvalov.

O sursă Kommersant din cadrul guvernului de la Moscova a declarat că în cele din urmă Vneşeconombank va decide singur dacă să cumpere sau nu obligaţiuni Gazprom.

La rândul său, o sursă apropiată băncii menţionate a afirmat că Gazprom are rating suveran şi poate emite astfel de obligaţiuni, iar Vneşeconombank le-ar putea cumpăra întrucât proiectul monopolului se pliază pe declaraţia de investiţii a băncii. Problema este că pentru achiziţionarea întregului pachet este nevoie de aprobarea Consiliului de supraveghere, în lipsa acestei autorizaţii banca poate răscumpăra doar 60% din împrumut.

Gazprom a refuzat să facă vreun comentariu pe acest subiect. O sursă apropiată companiei a declarat pentru Kommersant, sub rezerva anonimatului, că de fapt monopolul de gaze are de gând să facă o favoare statului şi nu invers.

‘Problema nu constă în nevoia noastră de bani şi mai ales în acces la aceste resurse. Mai degrabă sarcina Vneşeconombank este să investească bani mulţi în proiecte de infrastructură, de aceea Gazprom i-a şi făcut o propunere’ în acest sens, a afirmat sursa Kommersant.

Potrivit unor analişti ruşi, citaţi de Rbc, banii mulţi şi ieftini reprezintă o chestiune foarte actuală pentru Gazprom. Conform calculelor UBS, datoria netă a Gazprom la sfârşitul anului 2012 era de 35 miliarde de dolari, iar către sfârşitul anului în curs se va reduce la 33 de miliarde de dolari, dar din cauza veniturilor mici, a investiţiilor pe scară largă şi a necesităţii de a plăti dividende va creşte în medie cu 7 miliarde de dolari pe an în anii următori. Prin urmare, compania rusă de gaze încearcă încă de pe acum să se împrumute în condiţii avantajoase.

SURSA: Agerpres