Cota de piaţă a Gazprom se va menţine sau va creşte uşor, până în 2025, la aproximativ 35%, deoarece producţia scade în UE. Furnizările către Asia prin gazoducte vor începe cel mai devreme în 2019, le-a declarat investitorilor Oleg Aksyutin, membru al conducerii companiei ruse, la o întâlnire desfăşurată în Singapore.

'Europa a fost şi va rămâne piaţa prioritară a Gazprom. Încă nu vedem cine ar putea oferi clienţilor europeni gaze naturale la tarife atât de convenabile', a afirmat la acelaşi eveniment Alexander Medvedev, adjunctul directorul general al grupului rus.

Deşi piaţa globală aşteaptă accelerarea fluxului de gaze naturale lichefiate (LNG) din Australia şi SUA, Gazprom crede că majoritatea celor care vor cumpăra aceste gaze vor fi din Asia şi America, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, a explicat Alexander Medvedev.

LNG costă cu aproximativ 30% mai mult decât gazul livrat Europei de Gazprom prin cea mai scumpă rută, via Ucraina, a precizat Aksyutin.

Preţurile Gazprom în Europa, care în 2016 s-au situat la cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani, s-ar putea redresa anul acesta la 180 – 190 dolari pe mia de metri cubi, comparativ cu 167 de dolari în 2016, a declarat Medvedev.

Şi directorul general al grupului rus, Alexei Miller, a anunţat recent că anul trecut cota de piaţă a Gazprom pe piaţa gazelor din Europa s-a majorat cu trei puncte procentuale, ajungând la 34%.

'Am înregistrat o cantitate record de gaze furnizate statelor din afara fostei Uniuni Sovietice. În 2016, creşterea a fost de 12,5%, aproape de 180 miliarde metri cubi de gaz, o performanţă record', a afirmat şeful Gazprom.

'Prin urmare, cota de piaţă a Gazprom pe piaţa europeană s-a majorat cu 3%, la 34%', a adăugat Miller.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, a raportat un profit net de 102,2 miliarde ruble (1,7 miliarde de dolari) pentru perioada iulie-septembrie 2016, peste estimările analiştilor.

Compania controlată de statul rus a beneficiat în trimestrul al treilea 2016 de aprecierea rublei, care i-a permis să revină după pierderile de două miliarde de ruble înregistrate în perioada similară a lui 2015.

În schimb, cifra de afaceri a Gazprom a scăzut cu 3% în ritm anual, până la 1.257 miliarde de ruble, în trimestrul al treilea 2016, în timp ce cheltuielile operaţionale au crescut cu 21%, până la 1.140 miliarde ruble.

Pe primele nouă luni ale anului trecut, Gazprom a vândut o cantitate de 322,6 miliarde metri cubi de gaze naturale, cu 6,4% mai mult decât în 2015. Majoritatea livrărilor, 160,9 miliarde metri cubi, a vizat Europa şi alte pieţe, singurele care au raportat o creştere a cererii. AGERPRES