”Gaza rămâne un butoi cu pulbere. Locuitorii au nevoie cu disperare să vadă în viaţa lor cotidiană rezultate” ale acestor noi promisiuni financiare ale comunităţii internaţionale, a declarat Ban Ki-moon în discursul său. În 2009, comunitatea internaţional s-a reunit' în Egipt pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza, devastată de trei războaie în ultimii şase ani, a reamintit Ban Ki-moon.

”Am promis sprijinul nostru şi am convenit asupra reconstrucţiei, iar astăzi suntem din nou aici (…) Ciclul construcţie-distrugeri continuă, se înrăutăţeşte, a spus el. La rândul său, secretarul de stat american John Kerry, care va încerca să relanseze procesul de pace israeliano-palestinian întrerupt din aprilie, a promis un ajutor de 212 milioane de dolari din partea SUA pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza. El a făcut de asemenea apel la un nou angajament pentru obţinerea păcii în Orientul Mijlociu, spunând că un acord de durată între Israel, palestinieni şi toţi vecinii lor poate fi convenit, relatează şi Reuters.

'Această conferinţă trebuie să ducă nu doar la obţinerea de ajutor financiar, ci şi la un nou angajament ca fiecare să lucreze la un acord de pace care să respecte aspiraţiile tuturor – ale israelienilor, ale palestinienilor, ale tuturor popoarelor din această regiune. Vă promit angajamentul deplin al preşedintelui (Barack) Obama, al meu şi al SUA în încercarea de a obţine acest lucru', a spus Kerry în cadrul conferinţei de la Cairo.

Ultima rundă de negocieri intermediate de SUA s-a blocat în aprilie din cauza obiecţiilor Israelului faţă de un pact palestinian de unitate politică care să includă şi mişcarea islamistă Hamas şi a obiecţiilor palestiniene faţă de continuarea colonizării de către Israel. (Sursa: Agerpres)