APAR se adauga astfel UNSAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare din Romania), uniune creata in 1994, care numara in prezent 20 de companii membre, adica aproape jumatate din cele existente pe piata. De cealalta parte, desi este formata doar din trei companii, noua uniune reprezinta o cota de circa 35% din piata asigurarilor (fata de 60% cat are UNSAR). Membrii ei spera astfel sa aiba un cuvant greu de spus in relatia cu organismul de supraveghere (CSA) si cu oficialii guvernului. Miza o reprezinta, in primul rand, legislatia privind raspunderea civila auto, acolo de unde vine grosul incasarilor pentru Asirom si Omniasig. Pe langa aceasta, anul 2003 va trebui sa ofere raspunsuri la cel putin doua mari probleme, respectiv ce companii vor intra in carti in afacerea asigurarilor obligatorii de locuinte si cine va beneficia, alaturi de sindicate, de legea pensiilor ocupationale.
Conform dictonului latin „divide et impera,,, cel mai fericit de divizarea pietei asigurarilor pare sa fie, (judecand dupa declaratiile date presei) presedintele CSA, Nicolae Crisan. De acum inainte, deciziile organismului de supraveghere nu vor mai intampina reactia pietei, pentru ca piata nu mai inseamna un grup unit de companii cu interese comune. Doua asociatii profesionale inseamna, de fapt, nici una, iar existenta unui singur pol de putere nu e in avantajul nimanui.

AIG n-a fost de acord cu majorarea cotizatiei

Pe de alta parte insa, reprezentantii celor trei companii declara ca au luat decizia de infiintare a APAR pe fondul nemultumirii fata de modul cum le-au fost reprezentate pana acum interesele in cadrul UNSAR. AIG s-a retras, de pilda, in urma cu un an si jumatate, atunci cand la nivelul UNSAR s-a luat decizia infiintarii Institutului de asigurari. „S-a pus atunci problema unei majorari semnificative a cotizatiei de membru. Noi ne-am opus pentru ca, din cate stim, nicaieri in lume finantarea unei astfel de scoli nu se face din cotizatii, ci din taxe de scolarizare. Pentru ca n-am fost de acord sa dam bani, a trebuit sa ne retragem,,, spune Mihnea Tobescu, director general AIG Romania.
Mai diplomat, Constantin Toma, presedintele Omniasig, spune ca s-a retras pentru ca UNSAR n-a avut un rol atat de important in piata cum si-ar fi dorit. „Nu vreau sa dau exemple concrete, dar uniunea a avut o prezenta palida in tot ceea ce a insemnat reprezentarea intereselor asiguratorilor,,, spune Toma.
La intrebarea: Aveti ceva sa va reprosati pentru situatia creata?, actualul presedinte al UNSAR, Cristian Constantinescu, raspunde: „Categoric nu. Se uita faptul ca eu, ca presedinte, am avut un aport important la elaborarea actualei legi a asigurarilor (32/2000). Pe de alta parte, nu cred ca presedintele e problema. Eu sunt deja la ultimul mandat in aceasta functie, precizez, neretribuita si, conform statutului, nu mai pot candida.
Constantinescu mai precizeaza ca Asirom s-a retras din uniune acum doi ani cand 22 din cei 23 de membri s-au declarat impotriva actiunilor intreprinse de aceasta firma pe piata, aratand ca incalca legea. „In ce-l priveste pe presedintele Omniasig, pana zilele trecute domnia sa a fost membru in comitetul director al UNSAR, pozitie in care n-a avut niciodata nimic de obiectat,,, adauga presedintele UNSAR.
Aparitia a inca o asociatie profesionala a asiguratorilor mai ridica o problema, cea a reprezentativitatii internationale a pietei locale. In iulie este programata afilierea UNSAR la Comite Europeen d’Assurances, singurul for european al asociatiilor nationale a asiguratorilor. In plus, UNSAR este membru a altor doua asociatii externe, IUAI si IUMI (Asociatiile internationale ale asiguratorilor de aviatie, respectiv marina). APAR porneste asadar cu un handicap, dar, in functie de evolutia ponderii in piata a celor doua asociatii, raportul de forte ar putea suferi modificari.