Ministrul Educației, Monica Anisie a lansat două declarații individuale pe propria răspundere, pentru profesori, elevi și părinți, iar acest lucru a stârnit o serie de indignări atât din partea elevilor cât și a politicienilor.

Fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea s-a arătat complet dezamăgită de această decizie. Într-o postare pe pagina personală de facebook, Firea a transmis un mesaj dur la adresa Ministerului Educaţiei.

Ea consideră că guvernul român perturbă şi constrănge educaţia prin birocraţie.

„În lumea civilizată, s-au găsit soluţii adecvate pentru elevi şi profesori. La noi, guvernul perturbă şi constrange educaţia. Iată încă o mostră de dispreţ şi incompetenţă marca Anisie – Pepsiglas”, spune Gabriela Firea, în postarea de pe Facebook.

Elevii sunt total nemulțumiți

Nu doar clasa politică este revoltată de ultima decizie anunțată de ministrul Educației. De cealaltă parte, Consiliul Naţional al Elevilor îşi exprimă indignarea faţă de priorităţile Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

„Mai multe asociații ale elevilor cer Ministerului Educației să retragă noile declarații-angajament pentru elevi și părinți, considerandu-le inutile,” mai spune fostul edil, în postarea de pe Facebook.

În același timp, Gabriela Firea a mai subliniat faptul că în prezent, în România există mii de copii care nu au acces la internet sau care nu au curent electric, iar acest lucru face ca învățământul în cazul acestor elevi să fie practic imposibil.

“În loc să ne îngropăm în acte fără valoare, ar fi ideal să lucrăm pentru ca accesul la educație să fie asigurat pentru toți elevii din România”, transmit asociaţiile de elevi”, încheie postarea de pe Facebook, Gabriela Firea.

De menționat este faptul că, este pentru prima dată când și elevii sunt puși să semneze declarații pe propria răspundere, alături de părinți.

În ceea ce  privește prevederile documentelor, în aceste noi formulare atât cadrele didactice cât și elevii și părinții ”se obligă” să nu înregistreze sau distribuie orele online și să ia toate măsurile pentru a preveni astfel de acțiuni.

Mai mult, în declaraţia pentru părinţi şi elevi se invocă două articole din Legea Educaţiei şi Ordinul 5545/2020 al ministrului Educaţiei, precum şi Codul Penal.