„Pornim cu o realitate dură, în care avem în continuare în România un număr uriaș de copii aflați în situații dificile de sărăcie sau excluziune socială, aproape 40 la sută dintre copiii României.”, afirmă ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea (PSD).

Gabriela Firea s-a întâlnit cu Ivankovic-Knezevic, director în cadrul Comisiei Europene

„Am avut o întâlnire extrem de productivă cu doamna Katarina Ivankovic-Knezevic, director în cadrul Comisiei Europene. Am discutat foarte aplicat despre Planul de Acțiune privind implementarea Garanției pentru copii, un document de o importanță majoră pentru România, care avem toată încrederea că va fi în Guvern luna aceasta.

După cum știți, în calitate de Ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse sunt coordonatorul național al programului Garanția pentru Copii. În luna octombrie a anului trecut am trimis, spre consultare, Comisiei Europene, draftul Planului de Acțiune, pe care l-am discutat acum în detaliu alături de doamna Katarina Ivankovic-Knezevic.”, scrie pe Facebook Gabriela Firea.

Va fi un efort comun al Guvernului și al autorităților locale

Ministrul Familiei precizează că documentul reprezintă angajamentul autorităților din România, pentru identificarea de soluții și punerea lor în practică, în scopul prevenirii și combaterii excluziunii sociale și garantării accesului copiilor aflați în situații de vulnerabilitate la o serie de servicii esențiale: educație timpurie, sănătate, condiții de locuire decente, alimentație adecvată.

„Va fi un efort comun, atât al nostru, al Guvernului, cât și al autorităților locale, pentru ca măsurile pe care le propunem și resursele pe care le alocăm să ajungă țințit, exact în acele comunități în care este cea mai mare mare nevoie. Pornim cu o realitate dură, în care avem în continuare în România un număr uriaș de copii aflați în situații dificile de sărăcie sau excluziune socială, aproape 40 la sută dintre copiii României. Ne luăm agajamentul că măsurile propuse în Garanția pentru copii, corelate cu cele pe care a fost construită Strategia Națională pentru copiii 2023-2027 vor face diferența pentru toți acești copii.(…)

Concret, prin implementarea Planului de Acțiune, până în anul 2030, urmărim scăderea semnificativă a numărului de copii afectați de sărăcie și excluziune socială, contribuind astfel la obiectivul asumat la nivelul UE de scădere cu 5 milioane a numărului de copii afectați de acest fenomen multidimensional.”, a încheiat Gabriela Firea.