Primăria a lansat invitaţia de participare celor interesaţi să pună la dispoziţia autorităţii locale oferte de vânzare de locuinţe. Faţă de invitaţiile anterioare, acum primăria precizează şi faptul că valoarea estimată a achiziţiei este de 286,5 mil. lei, adică circa 61 mil. euro.

Cu aceşti bani, PMB vizează achiziţia a 500 de locuinţe noi de pe piaţa liberă. La bugetul estimat înseamnă un preţ pe apartament de maxim 122.000 de euro.

În iulie şi august, când primăria a mai încercat să atragă ofertanţi, primarul general Gabriela Firea anunţase că are la dispoziţie un buget de 15 mil. euro pentru achiziţia a 300 de apartamente, într-o prima etapă, dintr-un total de 500 de unităţi vizate. Atunci, rezulta un preţ pe apartament de 50.000 de euro.

La noul apel, PMB anunţă că doreşte să cumpere 200 de garsoniere, 200 de apartamente cu două camere, 100 de apartamente cu trei camere şi locurile de parcare aferente. Pot depune oferte investitorii care au la dispoziţie cel puţin zece apartamente. Garsonierele vizate de primărie trebuie să aibă minim 37 de mp utili, apartamente cu două camere, minim 52 mp utili, iar cele cu trei camere, 66 mp utili, potrivit caietului de sarcini.

Primăria precizează că ofertele nu trebuie să depăşească un preţ/mp construit de apartament de circa 1.400 de euro şi un preţ pe loc de parcare de circa 6.400 de euro. La aceste preţuri, dezvoltatorii imobiliari vând apartamente destinate clasei medii superioare amplasate în zone semicentrale, adică exact pentru locuitorii vizaţi de primărie.

Investitorii care se încadrează în cerinţele primăriei pot depune ofertele până în 24 octombrie.

„Pentru a încuraja cadrele medicale care îşi desfăşoară activitatea în spitalele aflate în administrarea Primăriei, să rămână în ţară, ne propunem să le oferim condiţii cât mai bune, pentru că acest lucru se reflectă în mod direct asupra calităţii serviciilor oferite pacienţilor. În consecinţă, dorim achiziţionarea a aproximativ 600 de locuinţe de serviciu destinate personalului medical care lucreaza în spitalele administrate de Municipalitate”, declara primarul general, Gabriela Firea, la lansarea celei de-a doua invitaţii de participare, după ce nu se prezentase niciun ofertant.

 

Primăria Municipiului Bucureşti a transmis revistei Capital următoarele precizări cu privire la informaţiile publicate:

„Primaria Capitalei intentioneaza sa achizitioneze 500 de garsoniere si apartamente la pretul pietei, conform legislatiei in vigoare, pentru personalul din cele 19 spitale aflate in administrarea Primariei.

Observam cu stupoare ca abordarea acestui articol este cel putin ciudata, mai ales ca in ultimii ani se vorbeste public de faptul ca tot mai multi medici aleg sa profeseze in straintate, din cauza lipsei conditiilor favorabile de munca si trai din Romania. De asemenea, desi toata lumea deplange situatia medicilor romani, care nu au conditii de munca moderne si nici posibilitatea de a-si asigura un trai decent, care sa le permita sa profeseze in tara, orice masura benefica pentru acestia este ‘pusa la zid’ si prezentata in mod tendentios, neavand ca scop informarea corecta a opiniei publice, ci doar denigrarea activitatii Primarului General.

Primaria Capitalei a luat masuri concrete, atat de modernizare a celor 19 spitale aflate in administrare, precum si de achizitionare de locuinte pentru personalul medical din aceste unitati medicale. Subliniem faptul ca aceste masuri, care constituie premiere in Romania si care sunt menite sa ii determine pe medicii tineri sa ramana in tara pentru a le oferi romanilor serivicii medicale de calitate, sunt prezentate de publicatia dumneavoastra intr-o maniera cel putin superficiala, inducandu-se ideea ca fondurile publice sunt cheltuite intr-un mod inadecvat de Primaria Capitalei.

Autorul articolului a ales sa evidentieze – fara o minima documentare – pretul apartamentelor care vor fi achizitionate – insa ‘uita’ sa mentioneze ca este vorba despre o estimare si nu despre un pret de achizitie.

Concret,  conform documentatiei de atribuire, valoarea estimata pentru achizitionarea a 500 de unitati locative cu destinatia de locuinte de serviciu,  precum si locurile de parcare aferente acestora, este de 286.532.800 lei inclusiv TVA si are la baza valoarea de piata a ofertelor de apartamente in Municipiul Bucuresti. Aceste informatii sunt furnizate de raportul de analiza statistica a Bazei imobiliare de garantii la nivelul semestrului I a acestui an, publicat in numarul 19 din iunie 2018 al revistei „Valoarea oriunde este ea”. Astfel, valoarea de piata (unitara medie) pentru apartamentele amplasate in Municipiul Bucuresti este de 1.407 euro/mp (asa cum se observa din fisierul anexat).

 

Mai mult decat atat, valoarea estimata reprezinta valoare maximala, ceea ce inseamna ca apartamentele vor putea fi achizitionate si la preturi mult mai mici fata de estimarea prevazuta in caietul de sarcini, care mentioneaza pretul maxim si nu cel de achizitie efectiva.

Mai mult decat atat, subliniem faptul ca locuintele care vor fi achizitionate trebuie sa ofere un minim de confort, astfel incat medicii tineri sa aleaga sa profeseze in Bucuresti si nu peste hotare.

In ceea ce priveste  faptul ca, de aceasta data, a fost inclus si personalul auxiliar pe lista angajatilor din spitalele aflate in subordinea Primariei Capitalei pentru a beneficia de locuinte de serviciu, a fost luata aceasta hotarare intrucat s-a constatat necesitatea alocarii de unitati locative si acestei categorii.“