“Este o zi mare. Am ajuns la un acord istoric”, şi-a exprimat satisfacţia demnitarul francez, la finalul reuniunii G20 pe probleme de agricultură, primul de acest gen. “Este un tur de forţă pentru comunitatea internaţională”, a adăugat Le Maire, după care a precizat că acordul conţine “măsuri concrete”, nu doar “declaraţii de principiu”.
La rândul său, omologul său american, Tom Vilsack, a salutat “consensul” la care au ajuns miniştrii Grupului Celor 20. “Consensul obţinut astăzi de către miniştrii agriculturii reflectă o unitate istorică pentru rezolvarea provocărilor presante ale foametei şi volatilităţii preţului la produsele alimentare”, a subliniat reprezentantul Washingtonului într-o declaraţie remisă presei.
Plan de măsuri cu cinci piloni
Franţa a propus un plan de acţiune bazat pe cinci “piloni”: reinvestiţiile în agricultură pentru “a se produce mai mult şi mai bine”, creşterea transparenţei pieţelor, ameliorarea coordonării la nivel internaţional pentru a preveni şi gestiona crizele şi regularizarea pieţei derivatelor din materii prime agricole.
Miniştrii au decis astfel majorarea producţiei agricole mondiale, căutând, de exemplu, ameliorarea productivităţii în ce priveşte grâul, se arată în textul acestui acord, prudent, totuşi, în legătură cu subiectele cele mai controversate.
Referitor la transparenţa stocurilor, faţă de care India şi China îşi exprimă nemulţumirea, considerând că este vorba despre informaţii strategice, G20 se va limita la punerea în aplicare a unui sistem de informaţii asupra pieţelor, intitulat AMIS, în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO). Prin intermediul bazei de date se urmăreşte “încurajarea” ţărilor în “a-şi împărtăşi informaţiile” şi “îmbunătăţirea sistemelor de informaţii existente”, fără a fi prevăzute însă măsuri coercitive.
Sarkozy: O piaţă nereglementată este o loterie
Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a apărat, miercuri seara, principiul unei reglementări mai profunde a pieţelor agricole, subiect de maximă prioritate pentru autorităţile de la Paris. “O piaţă care nu este reglementată nu este o piaţă, ci o loterie unde norocul le surâde celor mai cinici”, a avertizat el.
Acordul adoptat joi este, cu toate acestea, foarte prudent, deoarece se mărgineşte să-i încurajeze cu vigurozitate pe miniştrii de finanţe ai Celor 20 ca “să adopte măsurile necesare unei mai bune reglementări”, se arată în declaraţia finală a G20 pe teme de agricultură.
Parisul considera că situaţia este alarmantă, având în vedere revoltele provocate de foamete în 2007 şi 2008.
Până în 2050, producţia agricolă ar trebui să se majoreze cu 70%
În ultimele luni, preţul cerealelor pe pieţele internaţionale a explodat, în contextul în care aproximativ 900 de milioane de persoane suferă cronic din cauza subnutriţiei. Or, pentru a hrăni o populaţie care urmează să depăşească, în anul 2050, nouă miliarde de locuitori la nivelul globului, producţia agricolă trebuie să se majoreze cu 70% în acest interval, se afirmă în documentul final al întâlnirii de la Paris.
Conform unui raport comun al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi Organizaţiei pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO), producţia agricolă va creşte cu doar 1,7% în medie pe an, în deceniul 2011-2020, faţă de 2,6% în deceniul anterior.
Multe organizaţii nonguvernamentale, dar şi FAO, sunt de părere că un subiect sensibil a fost evitat în conţinutul acestui acord, şi anume problema biocarburanţilor (etanol şi biodiesel), consideraţi adeseori ca fiind un factor al majorării preţurilor la anumite produse agricole, cum ar fi porumbul şi trestia de zahăr. Referitor la acest aspect, ministrul Le Maire a apreciat că “subiectul este insuficient analizat" şi nu s-a dorit "o multiplicare a subiectelor de confruntare”.