Reprezentantii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare i-au convocat la discutii pe Stere Farmache si pe Andrei Siminel, pentru a discuta viitorul Bursei de Valori si al Bursei Electronice Rasdaq. Prima runda a discutiilor privind o posibila fuziune intre cele doua piete de capital – BVB si Rasdaq – a avut loc saptamana trecuta la sediul CNVM. Pana la jumatatea lunii mai, administratorii celor doua piete trebuie sa prezinte propuneri pentru reorganizarea pietei de capital.
Ideea fuziunii celor doua piete nu este noua. Ea vine in intampinarea procesului de fuziune a pietelor de capital europene, care lucreaza in mare parte in sistem integrat. In opinia brokerilor, acest fenomen nu va ocoli Romania, care mai devreme sau cel mai tarziu in 2007 va trebui sa se incadreze in normele europene privind sistemele de tranzactionare pe pietele de capital reglementate.
Pregatirile pentru o posibila fuziune cu bursele internationale includ ca prima etapa, reorganizarea pietei de capital interne. „Se impune elaborarea cadrului normativ necesar crearii pietei consolidate, in concordanta cu prevederile Directivelor Uniunii Europene in domeniul pietelor de capital”, sustine Gabriela Anghelache, presedintele CNVM. Un proces similar a avut loc in tari ca Ungaria si Polonia in anii anteriori. Bursa de la Budapesta, dupa doi ani de reorganizare interna, a incheiat un parteneriat de tranzactionare integrata cu bursa germana. In prezent, actiunile tranzactionate la bursa germana pot fi achizitionaqte prin bursa ungara si invers.
„In Uniunea Europeana se consolideaza bursele, numai noi avem piata fragmentata. Parca ar fi competitia unor martoage”, afirma Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti. Bursa romaneasca a trecut printr-un proces de restructurare la inceputul anului 2000, cand o parte din societatile listate au fost scoase de la cota sau clasificate in categorii inferioare. In prezent, prin Bursa de Valori se tranzactioneaza titlurile emise de 65 de companii si obligatiuni municipale. Conducerea BVB spera ca incepand cu aceast an sa intre la tranzactionare si titlurile de stat cu termenul de maturitate mai mare de un an. Prognozele pentru 2003 au in vedere o crestere a valorii medii zilnice a tranzactiilor de la 28 miliarde lei la 35 miliarde lei, adica aproximativ un milion de euro.
Victime colaterale
ale reorganizarii
Demarata cu un an mai tarziu, restructurarea Rasdaq este in plina desfasurare. O mare parte a companiilor listate pe aceasta piata au fost suspendate de la tranzactionare, pentru neindeplinirea conditiilor minime de admitere la cota. Dupa primele faze ale restructurarii, piata Rasdaq a dat si primele semne de consolidare, prin atragerea unor emitenti noi in primele doua categorii de tranzactionare.
La intalnirea de saptamana trecuta, presedintele CNVM, Gabriela Anghelache, a prezentat oficialilor BVB si BER doua propuneri de constituire a viitoarei piete consolidate. O prima solutie se refera la consolidarea pornind de la cele doua structuri existente – BVB si Rasdaq – ca piete reglementate cu doua sisteme de tranzactionare diferite, iar a doua optiune este crearea unei piete reglementate unice. Apreciind dupa declaratiile directorului general Stere Farmache, se pare ca Bursa de Valori opteaza pentru cea de-a doua varianta. In schimb, presedintele ANSVM (proprietarul Rasdaq), Siminel Andrei, nu este foarte hotarat pentru care varianta sa opteze. „Trecem printr-o perioada de neasteptate schimbari generate de integrarea in Uniunea Europeana. Nu este inca foarte clar ce decizie va lua ANSVM, cum vom proceda. In maximum doua saptamani vom avea insa o pozitie clara”, precizeaza presedintele Asociatiei SVM-urilor din Romania.
Indiferent de solutia adoptata, fuziune sau consolidare, sistemul de compensare – decontare va fi asigurat de un depozitar unic. Cu alte cuvinte, Societatea Nationala de Compensare, Decontare si Depozitar (SNCDD) este amenintata cu disparitia. In mod similar, o fuziune ar insemna transferul datelor la registrul Bursei, ceea ce implica disparitia registrelor independente. Tot reprezentantii CNVM precizeaza ca societatile comerciale emitente de actiuni trebuie sa indeplineasca cerintele minime de listare, astfel incat sa asigure transparenta, lichiditate si atractivitate pentru investitori. Actiunile societatilor nelistate vor fi tranzactionate prin intermediul sistemelor alternative (categorie speciala in cadrul pietei pentru necotate), supravegheate de CNVM.

Ce spun brokerii despre o eventuala fuziune

„In principiu, fuziunea pietelor poate fi un pas inainte, desi sistemul de tranzactionare este diferit. Ar fi pacat sa renuntam la tranzactionarea prin negociere directa, operabila prin Rasdaq, si sa folosim numai sistemul de executie directa a ordinului.”
Adrian Manaila, director operatiuni Elda Invest

„Pentru ca tot e de sezon, as putea spune ca o fuziune BVB – Rasdaq seamana cu o fuzine a sarbatorilor religioase. Imaginati-va ca preparati sarmalute de miel si bors din ciolan de porc si vedeti ce o sa iasa. Mi se pare foarte fezabila prima varianta, aceea a consolidarii pietelor in formula actuala, fara sa stabilim un sistem unic de tranzactionare.”
Marcel Dumitrescu, analist IWC Securities

„Sistemul unic de decontare va reduce costurile de tranzactionare pentru operatiunile din Bursa Electronca Rasdaq. SNCDD are taxe foarte mari comparativ cu sistemul de
decontare al Bursei de Valori. Este in mod cert un lucru bun, daca se mentine sistemul de tranzactii prin negociere.”
Grigore Bratu, agent de valori mobiliare