Funeraliile reginei Elisabeta a II-a vor fi vizualizate de 4,1 miliarde de telespectatori. Cel mai mare eveniment din istoria televizată

Înmormântarea reginei Elisabeta a II-a va fi cel mai mare eveniment televizat din istorie, scrie presa internațională, adăugând că 4,1 miliarde de telespectatori vor urmări acest eveniment. Se estimează că numărul de persoane care se vor uita la funeraliile regretatei regine a Marii Britanii îl va depăși pe cel al telespectatorilor care s-au uitat la deschiderea Jocurilor Olimpice din 1996 de la Atlanta.

Deschiderea Jocurilor Olimpice din 1996 din Atlanta a fost urmărită de 3,6 miliarde de telespectatori, în timp ce înmormântarea Prințesei Diana a fost urmărită de 2,5 miliarde de spectatori.

Prima ceremonie de la Londra a avut loc miercuri, 14 septembrie

Miercuri, 14 septembrie, a avut loc prima mare ceremonie la Londra, atunci când sicriul reginei a fost purtat pe o trăsură cu tunuri de la Palatul Buckingham la Westminster Hall, acolo unde a fost depus la altar.

Regele Charles al III-lea a condus o procesiune în spatele sicriului regretatei regine. Sicriul a părăsit Palatul Buckingham la ora 14.22 și a ajuns la Westminster Hall la ora 15.00. Procesiunea a trecut prin Queen’s Gardens, Mall, Horse Guards și Horse Guards Arch, Whitehall, Parliament Street, Parliament Square și New Palace Yard.

După o scurtă slujbă religioasă, va începe odihna reginei, care va dura patru zile și se va încheia în dimineața funeraliilor de stat. Regele și regina consort se vor întoarce la Palatul Buckingham.

Începe ceremonia de depunere a jertfei de înmormântare, iar sute de mii de oameni sunt așteptați să treacă pe lângă sicriu pentru a-și prezenta omagiile în următoarele patru zile. La un moment dat, se membrii de rang înalt ai familiei regale au stat de pază în jurul sicriului, în cadrul tradiției cunoscute sub numele de priveghiul prinților.

Publicul va putea să treacă pe lângă sicriu 24 de ore pe zi, în timpul ceremoniei de depunere a sicriului, de miercuri, de la ora 17.00, până luni, 19 septembrie, la ora 6.30, în ziua funeraliilor de stat ale reginei.

La ceremonie, sicriul închis al reginei va fi așezat pe o platformă ridicată, numită catafalc, în Westminster Hall și va fi acoperit cu steagul regal, cu globul și sceptrul plasate deasupra. Fiecare colț al platformei va fi păzit 24 de ore din 24 de către o gardă formată din unități ale Gărzii de Corp a Suveranului, ale Diviziei de Casa Regală sau de Yeoman Warders ai Turnului Londrei.

Funeraliile vor avea loc la Westminster Abby, acolo unde s-a măritat și a fost încoronată

Funeraliile de stat ale reginei vor avea loc la ora 11:00 la Westminster Abbey. Înmormântarea se încheie la ora 6.30.

La ora 10.44, sicriul reginei va fi dus în procesiune de la Palatul Westminster la Westminster Abbey, în centrul Londrei. Membrii familiei sale vor merge pe jos în spatele ei. Slujba va fi televizată, iar la nivel național se vor păstra două minute de tăcere.

După înmormântare, sicriul reginei va merge în procesiune de la Westminster Abbey la Wellington Arch. De acolo, se va deplasa la Castelul Windsor. Odată ajuns acolo, mașina mortuară de stat va merge în procesiune până la capela St George’s, Castelul Windsor, prin Long Walk. O slujbă de înmormântare va avea loc apoi în capela St George’s, scrie The Guardian.

Cine se află pe lista invitaților la funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a?

Lideri mondiali, politicieni, personalități publice și membri ai familiei regale europene, precum și peste 500 de demnitari din întreaga lume, vor veni la Londra pentru a-i aduce un ultim omagiu celui mai longeviv monarh britanic, care a murit joi la vârsta de 96 de ani.

Deși nu a fost publicată încă o listă oficială de invitați, au fost trimise invitații.

Președintele american Joe Biden a fost printre primii care au confirmat că va fi prezent la eveniment, la care vor participa până la 2.000 de persoane.

„Nu știu încă care sunt detaliile, dar voi merge”, a declarat Biden vineri reporterilor.

Jair Bolsonaro al Braziliei și Yoon Suk Yeol al Coreei de Sud se numără printre președinții care participă la ultima despărțire de regină după o serie de evenimente ceremoniale.

Noul prim-ministru ales al Regatului Unit, Liz Truss, o va plânge și ea pe monarh săptămâna viitoare.

Liderii majorității țărilor din Commonwealth sunt așteptați să participe, iar prim-ministrul neozeelandez Jacinda Ardern și premierul australian Anthony Albanese vor face călătoria de aproape 24 de ore.

„Aș avea ca prioritate, desigur, alături de guvernatorul general, să ne facem datoria de a reprezenta Noua Zeelandă și de a transmite condoleanțele întregii noastre națiuni”, a declarat Ardern vineri la TVNZ. „Mă aștept să existe o serie de lideri care vor căuta să prezinte respectul și omagiile reginei”, a adăugat ea.

Împăratul japonez Naruhito și împărăteasa Masako se vor deplasa la Londra pentru funeraliile reginei, o mișcare neobișnuită care demonstrează relația strânsă dintre familiile regale japoneză și britanică.

Publicația japoneză de știri Asahi Shimbun a relatat, citând oficiali ai Agenției Casei Imperiale, că un împărat japonez a mai participat la funeraliile unui șef de stat străin sau ale unui membru al familiei regale doar într-o singură ocazie, când împăratul de atunci Akihito a participat la funeraliile regelui belgian Baudouin în 1993.

Membrii familiilor regale străine vor fi, de asemenea, așezați în bănci luni.

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei și soția sa, regina Letizia, se numără printre membrii familiei regale europene care vor participa.

Regele și regina Olandei, împreună cu fosta regină a țării, Beatrix, care a abdicat în 2013, vor fi, de asemenea, în congregație, a anunțat casa regală olandeză.

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, care și-a amintit de regină ca fiind un „lider emblematic” și „un far de înțelepciune și de conducere bazată pe principii”, va participa, de asemenea, la funeraliile sale.

Nu toți liderii mondiali au fost invitați

Siria, Venezuela și Afganistan sunt trei dintre țările cărora nu li s-a cerut să trimită un reprezentant, potrivit agenției britanice de presă PA Media.

Reprezentanții din Coreea de Nord și Nicaragua au fost invitați „doar la nivel de ambasadori”, a adăugat PA.

Liderii Rusiei, Belarusului și Myanmar vor fi, de asemenea, absenți.

Deși președintele rus Vladimir Putin a transmis pe Twitter felicitările sale cu privire la urcarea pe tron a regelui Carol al III-lea, relațiile diplomatice dintre Marea Britanie și Rusia aproape că s-au prăbușit de la invazia Rusiei în Ucraina, a declarat marți o sursă guvernamentală britanică de rang înalt pentru CNN.

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, este un aliat apropiat al președintelui Putin.

Președintele Myanmar nu va fi invitat, în urma unei lovituri de stat în această țară anul trecut.