Angajaţii din instituţiile UE sunt unii dintre cei mai bine plătiţi funcţionari din lume și ar urma să treacă astfel de la săptămâna de lucru de 37,5 ore, cât muncesc în prezent, la cea de 40 de ore, adică să aibă un program de 8 ore pe zi.
Salariile lunare în cadrul instituţiilor europene pornesc de la 2.500 de euro şi pot ajunge la 17.000 de euro pe lună, în funcţie de gradul de specializare şi poziţia ocupată. Peste 40% dintre angajaţii Comisiei Europene au salarii de peste 6.500 de euro net pe lună. Bonusurile şi alocaţiile pentru familie reprezintă, de asemenea, sume extravagante.
Sindicatele care îi reprezintă pe cei 55.000 de funcţionari din UE nici nu se gândesc să accepte o astfel de propunere, pe motiv că ar scădea atractivitatea posturilor, iar viaţa de familie a angajaţilor ar fi afectată negativ.
În timp ce birocraţii europeni nu acceptă o jumătate de oră de muncă în plus pe zi, milioane de angajaţi din spaţiul UE rămân fără locurile de muncă sau îşi văd salariile şi beneficiile tăiate. Angajații români muncesc în medie 41,3 ore pe săptămână, având cel mai încărcat program de lucru din spaţiul UE
Funcţionarii UE beneficiază au 42 de zile libere pe an (24 de zile concediu de odihnă, 11 zile în care instituţiile UE sunt închise, alte sărbători publice) și îşi pot lua alte 24 de zile libere, în cazul în care trebuie să stea 45 de minute pe zi în plus la serviciu.