Cine semnează, răspunde! Aceasta este credința cea mai răspândită în rândul funcționarilor din România, indiferent dacă ei lucrează la stat sau la privat. Puțini cunosc faptul că practica din justiție este cu totul alta. Participarea la luarea unei decizii care contravine legii este pedepsită indiferent dacă există o asumare prin semnătură sau nu.
În România, conceptul de “white collar crimes”, infracțiunile comise de oamenii îmbrăcați la costum și cravată este de dată destul de recentă. Practic, acest tip de fapte au fost conștientizate de autorități în contextul unor situații complexe și foarte grave, în principal de competența DNA sau DIICOT. Vulnerabilitatea oamenilor intrați într-o asemenea încrengătură este cu atât mai mare cu cât funcția ocupată într-o organizație este mai înaltă.
Evaziunea fiscală, delapidarea sau spălarea de bani nu sunt singurele infracțiuni care se fac simțite în lumea gulerelor albe. Digitalizarea din ce în ce mai răspândită în rândul companiiilor a deschis o ușă de pe care mulți nici nu o bănuiam: infracțiunile cibernetice. Companiile românești sunt foarte vulnerabile la asemenea atacuri și extrem de nepregătite prin comparație cu suratele lor internaționale.
Gabriel Albu, managing partner la Budușan, Albu și Asociații a explicat pentru CapitalTV care este situația la zi în zona fraudelor comise de „gulere albe” din România.