Experții explică ce înseamnă asta pentru calitatea cărnii și dacă suntem afectați în vreun fel. Todd J. Applegate, profesor în cadrul

Departamentului de Științe Avicole de la Universitatea din Georgia, a explicat că dungile albe pe care le găsim frecvent la pieptul de pui sunt o fibră naturală, cunoscută sub numele de fibră de contracție rapidă.

”Aceste striații albe sunt un factor de calitate al cărnii de piept de pui, fiind provocate de depunerile de grăsime din mușchi în timpul creșterii și dezvoltării păsării. Este oarecum similar cu striațiile din carnea roșie”, spune el. Dar, explică expertul, dungile albe indică și faptul că puii respectivi conțin un procent foarte mare de grăsime și foarte puține proteine.

Până la 43% din carnea de pui este afectată de dungile albe

Cercetările asupra cărnii de pui arată că între 12 și 43 la sută din păsări sunt afectate de aceste dungi albe. În plus, doar trei până la șase procente dintre păsările afectate au ”cazuri severe” de dungi albe.

Organizația Human League susține că dungile sunt o problemă, fiind un semn clar al tehnicilor agresive de creștere a păsărilor în unele ferme. Adică ”umflarea” lor.

Puii lăsați să crească într-un ritm rapid trăiesc înghesuiți, adesea în condiții murdare. Iar striația albă este o boală musculară care ar putea avea un impact de 50 – 96% asupra păsărilor cu creștere rapidă și este o consecință a ritmurilor rapide de creștere, susține organizația.

Cu toate acestea, și păsările organice și cele crescute și hrănite natural pot avea astfel de striații albe.

Ce înseamnă pentru consumatori

„ Dungile albe nu sunt o problemă de siguranță alimentară”, spune National Chicken Council, care susține că nu există probleme legată de boală și că e mai mult o chestiune despre aspect.