„Am venit pe bursă în 2015 ca o companie cu preocupări în zona de tehnologie și educație și cu mai multe promisiuni curajoase și planuri de creștere accelerată. Mulțumim tuturor celor care ne-au încredințat capitalul și sprijinul lor, ceea ce ne-a permis să devenim astăzi un grup de 4 companii cu activitate în aceleași domenii de interes: Bittnet, Dendrio, Elian și Equatorial. Obligațiunile BNET23 listate astăzi ne-au permis să finanțăm investițiile Elian și Equatorial și suntem convinși că aceste două companii nou integrate vor avea o contribuție semnificativă pozitivă în realizarea obiectivului pe care l-am stabilit pentru Grup, și anume atingerea de venituri în valoare de 100 milioane lei până în anul 2020”, a spus Mihai Logofătu, CEO al Bittnet.

În prima zi de tranzacționare la bursă, pe 15 aprilie 2015, valoarea de piață a Bittnet era de aproape 8 milioane lei iar, în mai puțin de patru ani, utilizând și instrumentele de finanțare din piața de capital, valoarea companiei a crescut de peste şase ori, la mai mult de 50 milioane lei, a explicatg Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al BVB.

„Listarea celei de-a treia emisiuni de obligațiuni Bittnet pe piața ATS Bonds a BVB este importantă pentru noi deoarece are un impact direct și pozitiv asupra celor 36 investitori în aceste obligațiuni care, începând de astăzi, au posibilitatea de a tranzacționa aceste titluri”, a susținut Cristian Logofătu, CFO al Bittnet.

Povestea fraţilor Logofătu

„Am început să ne adresăm companiilor ai căror angajaţi aveau nevoie să pună în aplicare cunoştinţe aprofundate în diverse arii ale tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor. Vizam întreprinderile mici şi mijlocii, cărora le ofeream de la soluţii simple de infrastructură de reţea, e-mail, la soluţii complexe, precum telefonie IP, wireless şi mobilitate, soluţii de datacenter sau securitate”, îşi amintesc cei doi fraţi care controlează Bittnet.

Nu le-a fost deloc greu, deoarece au plecat la noul drum cu un bagaj mare de cunoştinţe, cu experienţă şi cu o echipă talentată. „Ne place să spunem că atunci când am atins pământul, noi deja alergam”, explică, plastic, ei. Au început prin a-şi contura o echipă tehnică foarte puternică, iar aici şi-au concentrat mare parte din resurse. Au ajuns în prezent să aibă în echipa Bittnet nu mai puţin de 7 dintre cei 51 de ingineri certificaţi CCIE (Cisco Certified International Expert), cel mai înalt grad de certificare oferit de Cisco.

 

În momentul lansării noii afaceri au avut şi câteva minusuri. Este vorba despre activităţile de vânzări şi de marketing, care, în noua piaţă în care activau erau deosebit de importante. „Cea mai mare greşeală pe care am făcut-o la început a fost că nu ne-am concentrat atenţia din prima zi pe vânzări. Înainte de a avea un sediu, înainte de a pune la punct un website, trebuie să te gândeşti la prima vânzare, care este, poate, cea mai dificilă dintre toate”, spune Cristian Logofătu.

Cei doi au învăţat multe din greşeli. Iar una dintre lecţiile importante pe care au deprins-o repede a fost să facă diferenţa dintre profit şi cash-flow. „După 10 ani de activitate şi efort susţinut, putem spune că Bittnet este o companie stabilă, care nu depinde de fondatori, cu un management impecabil, asigurat de echipa de conducere. Aşadar, o afacere în adevăratul sens al cuvântului”, susţine Mihai Logofătu. Aici, o contribuţie importantă o are modul în care acţionarii şi-au tratat, în toţi aceşti ani, afacerea. „Toate profiturile realizate de companie, în întreaga perioadă de activitate, au fost capitalizate, în paralel cu atragerea de fonduri de la investitori. În prezent, capitalurile proprii ale companiei se apropie de 1 milion euro. Credem însă că cele mai importante resurse şi cele mai valoroase investiţii de până acum au fost efortul, implicarea şi timpul personal ale fondatorilor şi ale fiecărui membru al echipei. Oricât ne-am strădui, acestea nu vor putea fi cuantificate vreodată în acord cu valoarea lor reală”, completează Cristian Logofătu.