Franţa şi Germania solicit aceasta în ideea de a lupta împotriva fraudelor, transmite AFP. 

"Vom face această solicitare cu ocazia Consiliului european al miniştrilor Muncii", care va avea loc la începutul lunii decembrie, a precizat ministrul Muncii din Franţa, Myriam El Khomri, la finalul unei reuniuni cu omologul său german, Andrea Nahles. "Vom începe la nivel bilateral şi sperăm că ulterior vom extinde această cooperare la întreaga Uniune Europeană", a adăugat oficialul german care şi-a exprimat dorinţa de a avansa cât mai rapid posibil, fără a aştepta calendarul european. 

Veniţi în principal din Europa Centrală pentru a munci în Franţa, Germania sau Belgia, aceşti salariaţi detaşaţi beneficiază teoretic de cele mai avantajoase prevederi ale legislaţiei muncii din ţara gazdă (salariul minim, condiţii de muncă etc.) dar continuă să plătească cotizaţiile sociale în ţara lor de origine. Sistemul, reglementat de o directivă din 1996, face obiectul unor numeroase deturnări: ne-declarare, remuneraţii mai mici decât salariul minim, depăşirea prevederilor privind durata maximă a programului de muncă, condiţii de cazare nedemne. 

În luna martie a acestui an, Comisia Europeană a prezentat un proiect de revizuire a directivei din 1996, în ideea de a alinia prevederile care se aplică muncitorilor detaşaţi cu cele ale muncitorilor locali şi a limita la doi ani misiunea lor peste hotare. În schimb, muncitorii detaşaţi vor fi incluşi în continuare în sistemul de securitate socială din ţara lor de origine. 

Cu toate acestea, 11 ţări europene, dintre care 10 din Europa de Est, blochează pentru moment acest proces. 

"Cred că este posibil să fragmentăm puţin blocul celor 11 ţări care au demarat o procedură de tip cartonaş galben împotriva iniţiativei Comisiei", a apreciat luni ministrul Muncii din Franţa, Myriam El Khomri, care în următoarele două luni vrea să facă lobby pentru iniţiativa sa. 

Potrivit cifrelor prezentate de Comisia Europeană, în 2014 existau peste 1,9 milioane muncitori detaşaţi la nivelul Uniunii Europene, adică 0,7% din populaţia activă. În plus, numărul muncitorilor detaşaţi a crescut cu 44% între 2010 şi 2014. 

AGERPRES