„Rușii care fug de mobilizarea pentru războiul din Ucraina și cei mobilizați care au dezertat pot obține statutul de refugiat”, spune CNDA într-un comunicat de presă, deoarece „un cetățean rus chemat în cadrul acestei mobilizări este de natură să comită, direct sau indirect, crime de război.”

Decizia vine pe fondul zvonurilor din ce în ce mai insistente privind o nouă mobilizare parțială în Rusia, chiar dacă pentru Vladimir Putin ar fi un ultim recurs. Înrolarea voluntară nu înregistrează succesul scontat, în ciuda unor importante promisiuni financiare.

Franța se bazează pe o Directivă europeană

Această doctrină, prima din Franța privind dezertorii din armata rusă, se bazează pe o Directivă europeană din 13 decembrie 2011 și pe o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene din 26 februarie 2015. Totuși, în același timp Instanța a respins cererea de azil a unui cetățean rus care s-a prezentat ca dezertor, considerând că « declarațiile și documentele prezentate nu au permis să se stabilească faptul că reclamantul a fost mobilizat în contextul războiului Rusiei în Ucraina, consemnează Le Figaro.

Reclamantul rus, în vârstă de 28 de ani, părăsise Rusia în aprilie 2019 din cauza unor acte „violente și repetate” ale tatălui său, apoi a primit două citații în cadrul mobilizării parțiale inițiate de Vladimir Putin la 21 septembrie 2022, în contextul războiului din Ucraina.

O curte lărgită, formată din nouă judecători, a analizat cererea acestui cetățean rus la sfârșitul lunii iunie, după ce Oficiul Francez pentru Protecția Refugiaților și Apatrizilor (Ofpra) a respins-o în primă instanță, invocând îndoieli privind realitatea povestii pe care a relatat-o.

Apel la Consiliul de Stat

CNDA a subliniat mai multe anomalii în documentele furnizate și „de asemenea, a constatat că reclamantul a fost scutit de serviciul militar în 2013 și că a fugit din țara sa în 2019, invocând temerile familiale și religioase.

„Pentru a revendica protecția în cadrul statutului de refugiat, este necesar să se justifice caracterul mobilizabil al acestuia prin elemente specifice precum documente sau declarații detaliate și personalizate”, a declarat pentru AFP vicepreședintele CNDA Christine Massé-Degois în urma acestei deciziei.

„Există o cerință foarte puternică a Curții de a demonstra că persoana poate fi mobilizată, în timp ce o persoană care fuge din țara sa nu are neapărat întotdeauna asupra sa citația sau carnetul militar”, a regretat avocatul reclamantului Me Sylvain Saligari, care plănuiește să facă apel la Consiliul de Stat.