”Franţa este profund ataşată soluţiei a două state”, a amintit Fabius, întrebat de AFP în legătură cu presiunea ce se amplifică în Franţa pentru recunoaşterea statului palestinian de către executivul socialist. ”Va exista un moment, în mod cert: recunoaşterea statului palestinian de către Franţa. Întrebarea este când şi cum? Pentru că trebuie ca această recunoaştere să fie utilă pentru eforturile de depăşire a impasului şi să contribuie la o reglementare definitivă a conflictului”, a subliniat şeful diplomaţiei franceze.

După cum a precizat Fabius, 'până acum ideea care a prevalat a fost aceea că recunoaşterea (statului palestinian) trebuie să fie condiţionată de negocieri'. 'Însă dacă negocierea nu are loc, dacă nu se reuşeşte, atunci Franţa ar trebui să-şi asume responsabilitatea', a mai spus Laurent Fabius, potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres. Sâmbătă, în condiţiile în care procesul de pace din OM, în blocaj din anul 2000, pare să se afle în cel mai critic moment al său, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a estimat că este nevoie de un stat palestinian. Mogherini a declarat că va discuta cu fiecare ţară membră a UE cu privire la o posibilă recunoaştere a unui asemenea stat, conform aceleiași surse.

Doar opt state membre ale UE au recunoscut până în prezent Statul Palestina, dintre care cel mai recent Suedia. Parlamentul britanic a aprobat de asemenea, de curând, un text în acest sens. În Franţa, documente neconstrângătoare pentru stat au început să circule în Adunarea Naţională şi Senat, pentru a-l determina pe preşedintele Francois Hollande să recunoască statul palestinian.