Premierul francez Jean Castex a anunţat vineri introducerea testelor obligatorii pentru călătorii care sosesc în Franţa din 16 ţări din afara Uniunii Europene, în care rata infecţiilor cu COVID-19 este considerată ridicată, între care SUA şi Algeria, precum şi o generalizare a testelor la sosirea în aeroporturi şi porturi maritime pentru persoanele venite din aceste ţări, informează Reuters şi AFP.

Menţionând “16 ţări în lume în care circulaţia virală este foarte puternică”, Castex a declarat, în timpul unei inspecţii pe aeroportul parizian Roissy, că persoanele venite din aceste ţări “vor trebui să dispună de un test care să ateste că nu sunt purtători ai virusului” SARS-CoV-2.

Care sunt cele 16 ţări vizate de această măsură?

“Ştim că în unele din aceste ţări nu există strategie a depistării şi că accesul la teste este dificil, în consecinţă noi am decis să generalizăm testele la sosire”, a adăugat el, precizând că persoanele testate pozitiv vor fi plasate în carantină pentru 14 zile.

Potrivit canalului tv francez BFM, ţările vizate de această măsură sunt: SUA, Bahrein, Panama, Africa de Sud, Kuweit, Qatar, Israel, Brazilia, Peru, Serbia, Emiratele Arabe Unite, Algeria, Turcia, Madagascar, India şi Oman. Măsura priveşte în special cetăţenii francezi reveniţi din aceste ţări, dat fiind că în virtutea unei decizii luate la nivelul UE sosirile cetăţenilor din aceste ţări sunt suspendate în blocul comunitar.

Dispozitivul care priveşte toate aeroporturile de pe teritoriul francez va deveni complet operaţional “cel mai târziu la 1 august”, a precizat Jean Castex. Dispozitive similare vor fi instalate şi în porturile maritime, a anunţat premierul, potrivit Agerpres.

Recomandări insistente privind evitarea Cataloniei

De asemenea, prim-ministrul francez a “recomandat insistent” vineri francezilor să “evite” deplasările în Catalonia, regiune din nord-estul Spaniei, din cauza recrudescenţei epidemiei de COVID-19. “Recomandăm insistent francezilor să evite să se ducă în Catalonia până când situaţia sanitară nu se ameliorează” acolo, a declarat Jean Castex pe aeroportul parizian Roissy. Parisul discută cu Madridul să reducă cât mai mult posibil fluxurile între Spania şi Franţa, a adăugat el.

Aceste decizii au fost luate în cadrul unui consiliu de apărare special împotriva contaminărilor cu noul coronavirus care a avut loc în cursul dimineţii în prezenţa preşedintelui Republicii, Emmanuel Macron, şi a premierului.