Guvernul francez va emite săptămâna viitoare un decret prin care va fi interzisă acordarea de bonusuri pentru directorii companiilor care au primit ajutor de la stat. La categoria bonusuri au fost incluse nu numai sumele de bani, dar şi pachete de acţiuni sau orice alte beneficii care nu sunt incluse în pachetul salarial.

Dezbaterea guvernamentală pe această temă a început imediat ce patru directori din cadrul grupului bancar Societe Generale, care a primit ajutor de la stat, au renunţat la a mai intra în posesia unor pachete de acţiuni ca bonus, tocmai pentru a ajuta compania aflată într-o situaţie mai sensibilă decât în anii anteriori. De altfel, şeful Valeo a primit la începutul acestei săptămâni un bonus de 3,2 milioane de euro, după ce compania pe care o conduce a pierdut în 2008 peste 200 milioane euro şi are în plan ca în acest an să concedieze 5.000 de angajaţi la nivel global.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy apreciază că o astfel de decizie ar calma spiritele în Franţa şi ar evita scandaluri de genul AIG.