Aproximativ 44,5 milioane de francezi cu drept de vot sunt aşteptaţi duminica viitoare la urne în cadrul primului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, iar potrivit sondajelor de opinie socialistul Francois Hollande îl devansează pe Sarkozy în intenţiile de vot ale francezilor.

Într-un interviu acordat postului de radio Europe 1 în ultima zi de campanie electorală, Francois Hollande a apreciat că există două modalităţi prin care BCE poate sprijini creşterea economică: "primul este să reducă dobânda de bază şi eu sprijin această variantă. Cea de a doua este să împrumute direct statele membre din zona euro în loc de varianta indirectă pe care a ales-o de a sprijini băncile", a apreciat Francois Hollande.

BCE a redus dobânda de bază în zona euro la nivelul record de un procent în luna decembrie 2011 şi ulterior a injectat 1.000 de miliarde de euro în sistemul bancar pentru ca gospodăriile şi companiile să aibă acces la credit.

Potrivit lui Francois Hollande ‘este de necrezut ca BCE să inunde piaţa cu lichidităţi pentru ca băncile să se împrumute de la BCE cu 1% în timp ce statele, în special Spania, se împrumută de la bănci cu 6%. Ar fi mult mai simplu şi mai eficient ca BCE să împrumute statele membre’.

Această poziţie se loveşte de opoziţia fermă a Germaniei. Însă Francois Hollande crede că opoziţia Germaniei face parte din procesul de negociere.

Într-un interviu acordat anterior ziarului financiar german Handelsblatt, Francois Hollande a anunţat că în caz de victorie la alegerile din 6 mai, este dispus să blocheze noul pact european asupra disciplinei bugetare.