Preşedintele director general al DCNS, Herve Guillou, "l-a demis pe directorul de proiect Yves Destefanis din funcţia sa" joi seară şi i-a înştiinţat cu privire la această decizie pe "directorii săi generali vineri dimineaţă", a relatat cotidianul economic Les Echos pe site-ul său de internet.

Conform ziarului, Destefanis "plăteşte fără îndoială pentru scrisoarea de invitaţie trimisă ruşilor pentru livrarea navelor Mistral", suspendată de Paris în contextul crizei ucrainene. Contactaţi de AFP, nici grupul DCNS şi nici şantierele navale STX din Saint-Nazaire (vest), unde au fost construite cele două vase comandate de Moscova, nu au comentat aceste informaţii.

Miercuri, Rusia a anunţat că ar urma să primească la jumătatea lui noiembrie nava "Vladivostok", prima dintre cele două Mistral, un anunţ dezminţit de constructor şi de guvernul francez pe fondul criticilor venite de la ţări membre NATO. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a difuzat pe contul său de Twitter un document prezentat drept o scrisoare de la directorul DCNS, prin care acesta invita partea rusă la o ceremonie la 14 noiembrie la Saint-Nazaire.

DCNS a refuzat să autentifice această scrisoare, iar guvernul francez, prin vocea ministrul de finanţe Michel Sapin, a reiterat că, pentru moment, "nu sunt întrunite" condiţiile pentru livrarea către Rusia a primei nave Mistral. Este vorba de aşa-numitele "nave de proiecţie şi comandament" (BPC), adică nave de război polivalente ce au capacitatea de a transporta elicoptere, tancuri şi chiar găzdui un stat major mobil. În planurile iniţiale, prima navă ar fi trebuit să fie livrată la sfârşitul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie.

AGERPRES