Noul stapin al Astra este, daca lucrurile nu se modifica din nou, firma lui Dinu Patriciu, Administrator Int. in ecuatia privatizarii, i mod ciudat, pretul oferit pe actiune n-a impresionat prea mult FPS. Statul romin nu este interesat de banii care pot intra i conturile sale, ci de investitiile promise de competitori, bani care revin companiei prin majorarea capitalului social, fara a afecta i vreun fel veniturile bugetare.
intre cea mai buna oferta – 300.000 lei /actiune oferiti de austriecii de la Ingerl Trading, sau cel oferit de Omniasig (251.000lei/ actiune) – si cea a firmei lui Dinu Patriciu, de exemplu, statul a pierdut dintr-un foc peste 12 milioane de dolari. Daca Administrator Int sau Ceptura SRL erau nume de referinta i lumea afacerilor, decizia avea o justificare. Cum ambele societati au fost implicate, i timp, i scandaluri financiare de tot felul (vezi legatura Bancii Agricole cu fondurile pastorite de Administrator Int, sau privatizarea Mecanica Fina, i cazul firmei Ceptura), decizia FPS este mai mult decit stranie. Ea a fost luata de o comisie condusa de Nicolae Cirica, directorul directiei privatizare a FPS, membri fiind Marius Dumitru (director directia juridica), Olimpia schiopu (director directia juridica), Rodica Mihaila (sef serviciu „Piata de capital”) si Daniel Dumitrescu (expert i directia privatizare).
Fondul crede i promisiuni
Ceea ce a contat pentru institutia condusa de Radu Sirbu au fost, i primul rind, promisiunile. Cele de majorare a capitalului, i speta. De ce au fost reprezentantii statului mai interesati de majorarea capitalului unei companii cu conturi de 30 milioane de dolari decit de reputatia cumparatorului si de pretul oferit de acesta pe actiuni este o itrebare fara idoiala retorica. Nici unul dintre reprezentantii Fondului Propietatii de Stat nu a putut fi contactat pentru a explica deciziile institutiei: adjudecarea licitatiei i favoarea Ceptura, i prima instanta si apoi declararea, i miez de noapte, drept cistigatoare, a firmei lui Dinu Patriciu.
Ceptura SRL a promis 3.600 miliarde platibili itr-o perioada de 30 ani, iar Administrator Int. 2.350 de miliarde pe o perioada de cinci ani. Aducind mai multi bani pe actiune dar mai putine promisiuni, ofertele celor doua companii din domeniul asigurarilor (Omniasig si Asirom) n-au avut, evident, nici o sansa, desi sunt nume de referinta pe piata de profil. Un cumparator interesat doar de exploatarea companiei, i sensul de a o folosi doar pentru a face rost de bani lichizi, poate aduce prejudicii itregii piete a asigurarilor, scutita pina acum de scandaluri financiare. Decizia finala i privinta cistigatorului licitatiei va fi de acum, dupa toate informatiile, i mina justitiei. Ceptura este decisa sa atace decizia FPS de a-l declara cistigator pe Dinu Patriciu. Aceasta, pe buna dreptate: Fondul nu a limitat nicicum investitiile angajate. in concluzie, nu are justificare pentru a descalifica Ceptura pe motiv ca a esalonat investitiile pe 30 ani.