În vârstă de 75 de ani, Bob Dylan – pe numele său real Robert Allen Zimmerman – reprezintă prin muzica dar şi versurile sale un punct de reper în cultura pop americană şi internaţională de mai bine de cinci decenii. O mare parte a celor mai apreciate piese ale sale provin din anii '60 când s-a impus drept portavocea unei generaţii în blugi împotriva războiului şi a inegalităţii sociale.

Versurile lui Bob Dylan încorporează felurite influenţe politice, sociale, filosofice şi literare, sfidând convenţiile din muzica pop şi generând o contracultură. Cariera sa artistică se întinde pe mai mult de 5 decenii şi explorează şi inovează muzica americană, de la folk, blues şi country până la gospel, rock and roll şi rockabilly, cu puternice influenţe din muzica populară engleză, scoţiană şi irlandeză.

Anunţul laureatului de anul acesta a fost întâmpinat cu urale de asistenţa din sala Bursei din Stockholm. Bob Dylan a devenit primul muzician din istorie care a fost recompensat cu Nobelul pentru Literatură. El îi urmează scriitoarei din Belarus Svetlana Alexievitch, laureata de anul trecut.