Datele furnizate săptămâna trecută de AeroMobil arată că vehiculul se poate transforma din mașină în avion și invers în mai puțin de trei minute. Conform proiectului, vehiculul ăși pliază aripile atunci când trebuie să parcurgă șoselele și la extinde în momentul în care este activat modul avion.

 

Slovacii de la AeroMobil nu sunt singurii care au anunțat dezvoltarea unui autombil zburător, însă par a fi cei mai avansați în realizarea proiectului. De altfel, la Top Marques Monaco, ei au anunțat că sent gata să primească până la 500 de comenzi care vor fi livrate clienților începând cu 2020. Prețurile pentru futuristul vehicul sunt între 1,2 și 1,5 milioane de euro, în fucnție de specificații.

Deși nu este clar cum vor reuși să omologheze un astfel de vehicul, cei de la AeroMobil susțin că acest lucru este posibil. Stefan Vadocz, directorul de comunicare al companiei a declarat că posesorii modelului vor trebui să obțină licență de pilot, iar pentru a decola, mașina va avea nevoie de un aerodrom. În aceste condiții este greu de estimat dacă mașina zburătoare a slovacilor își va găsi clienți, însă este cert că autoritățile din întreaga lume caută deja soluții pentru a include în traficul aerian atât dronele cât și vehiculele hibrid (mașină-avion). Acestea vor avea nevoie, pe lângă zone speciale de aterizare și decolare, de culoare de zbor sigure și de reglementări care să nu pună în pericol viața utilizatorilor. Prin urmare, chiar dacă mașina AeroMobil va ajunge la clienți în 2020 utilizarea ei ar putea fi blocată de lipsei unei legislații dedicate.