Capital: Domnule Porumboiu, de ce ati ales sa investiti in agricultura?
Adrian Porumboiu: Implicarea mea in agricultura a fost o necesitate obiectiva, solutia unei situatii limita. Concret, in 1999, cand am cumparat societatea Comcereal Vaslui, am fost pus in situatia de a nu avea activitate, toate marile IAS-uri depozitandu-si cerealele in alte spatii. Cum exista riscul ca afacerea sa esueze tocmai pentru ca nu aveam activitate, m-am hotarat ca in jurul celor 22 de baze de receptie sa arendez terenuri din productia carora sa aprovizionez silozurile.

Capital: De ce ati inceput abia in 1999?
Adrian Porumboiu: Incepusera sa se contureze oportunitati reale de afaceri pentru cei care doreau sa construiasca ceva serios. Epoca jumulirii IAS-urilor era deja istorie. Era o imbinare trista intre economia de piata, de stat si agricultura de subzistenta. Din fericire pentru mine, dar din pacate pentru intreaga agricultura, in momentul in care m-am hotarat sa arendez am descoperit suprafete imense de terenuri nelucrate, majoritatea proprietarilor dorind sa-l ofere.

Capital: Din ce spuneti, demararea unei afaceri in agricultura ar parea la indemana.
Adrian Porumboiu: Marele nostru avantaj a fost reprezentat de resursele financiare de care am dispus. Acestea ne-au permis ca din start sa aplicam toate tehnologiile moderne, sa ne dotam cu intreaga gama de utilaje si, ceea ce este mai important, sa investim in fertilizarea solurilor care in zona Vaslui nu sunt dintre cele mai fertile. Terenurile arendate de la micii proprietari necesita investitii importante pentru a fi aduse la nivel comparabil cu cel din fostele IAS-uri.

Capital: Toti acesti bani investiti aduc si profit?
Adrian Porumboiu: Castigurile exista, dar pe termen lung. Ma astept ca terenurile sa devina cu adevarat profitabile peste doi, trei ani. Pana acum, noi am creat o infrastructura, un lant care este viabil.

Capital: Care a fost ritmul de extindere a afacerilor in agricultura?
Adrian Porumboiu: In 1999 am inceput cu numai 3.000 ha, apoi am crescut la 12.000 ha, pentru ca in acest an sa atingem 38.000 ha. Pentru ca ne-am respectat intelegerile cu proprietarii terenurilor arendate, in fiecare an am fost asaltati cu oferte venite chiar din alte judete. In aceste conditii, am ajuns sa lucram 4.000 ha in judetul Galati. Din pacate, suntem in situatia de a nu mai putea arenda suprafete suplimentare, pentru ca am ajuns intr-unpunct in care punem accent pe retehnologizare, schimband utilajele romanesti cu altele noi, straine.

Capital: Romania si-a propus sa adere la Uniunea Europeana in 2007. Va sperie competitia directa cu producatorii occidentali?
Adrian Porumboiu: Nici pe departe. Inca de acum suntem competitivi. Un mare atu al nostru il reprezinta punerea la punct a unui circuit integrat. De la samanta, pana la painea care ajunge la cumparator, totul trece prin firmele grupului nostru. Acesta este un mare avantaj.

Capital: Exista concurenta in agricultura?
Adrian Porumboiu: Nu! Eu unul nu simt nici o concurenta, este un domeniu in care au loc cel putin inca 200 de investitori de talia noastra. Sunt suprafete de teren enorme care raman nelucrate in toata tara.

Capital: Cum vedeti evolutia afacerilor din agricultura in urmatorii ani?
Adrian Porumboiu: „Agricultura va fi ramura de baza a economiei”. Nu este un slogan, ci o evolutie fireasca pe care o anticipez, fiind direct implicat.    

„In agricultura nu exista concurenta. Este loc pentru sute de firme de talia noastra.
In momentul in care vor aparea acesti investitori, cu certitudine ca Romania va deveni exportator net de cereale”.
Adrian Porumboiu, director general Comcereal Vaslui