Investiţiile publice nu pot înlocui investiţiile private. Investiţiile publice adesea sunt politizate, iar aceasta nu este doar lecţia ţărilor noastre, ci este o lecţie generală. Politicienilor le place să fie populari, acesta este un lucru normal, dar ceea ce aduce popularitate politicienilor poate să dăuneze economiei. Nu vă bazaţi doar pe investiţii publice. Nu este adevărat că în Polonia şi în alte ţări creşterea economică a fost generată doar de fondurile europene. Fondurile europene nu pot înlocui reformele", a spus Leszek Balcerowicz.

Acesta a subliniat importanţa disciplinei fiscale şi a recomandat celor prezenţi la conferinţă să nu se lase influenţaţi de propaganda antiausteritate.

"Din ceea ce am înţeles eu, România nu a ajuns la stimulare fiscală, ci la consolidare fiscală şi are o poziţie bună. Păstraţi-o, nu o pierdeţi! Ar trebui să vă uitaţi la un al doilea factor – care sunt promisiunile de cheltuieli şi care sunt promisiunile privind fiscalitate. Acum, vorbind de impozitare, vreau să spun că trebuie să ai în considerare că povara fiscală şi structura fiscalităţii sunt două lucruri diferite. Povara fiscală în România este rezonabilă, cred eu. Este mai mică decât în Polonia şi asta este bine, cred eu. Dar dacă vrem să o păstrăm aşa sau să o scădem, trebuie să luăm în considerare cheltuielile", a atras atenţia Balcerowicz.

În ceea ce priveşte structura impozitării, trebuie reduse taxele care fac cel mai mult rău, afirmă Leszek Balcerowicz. În categoria taxelor rele, fostul ministru de Finanţe al Poloniei introduce impozitarea muncii şi a veniturilor, iar la cele mai puţin rele TVA şi impozitele pe proprietăţi imobiliare. Pe de altă parte, acesta a subliniat că nu este bine să creşti complexitatea impozitelor.

"Polonia încearcă să scadă complexitatea impozitelor şi este dificil, pentru că nu am reuşită să identificăm doar o rată a TVA; avem diverse nivele de TVA, iar această situaţia a dat loc la multă înşelătorie şi complicaţii. Ca să introducem mai multe rate nu este bine, nu este un serviciu adus economiei. Poate din punct de vedere politic este bine, dar, oricum, este o politică proastă", a avertizat Leszek Balcerowicz.

Specialişti din sectorul financiar-bancar, analişti, reprezentanţi ai mediului economic şi autorităţi la nivel înalt s-au reunit, vineri, la evenimentul intitulat "Să înţelegem viitorul. Perspectivele sectorului bancar şi ale economiei. Pot băncile schimba viitorul României în bine?", organizat de Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR). AGERPRES