Purtătorul de cuvânt al Ministerului chineze de Externe, Wang Wenbin, a reafirmat poziția Beijingului, conform căreia insula este teritoriul său. China și-a reluat recent amenințarea de a aduce Taiwanul sub controlul său, cu forța dacă va fi necesar, prin incursiuni militare ale avioanelor de război lângă insulă și prin debarcări, scrie apnews.com.

„Când vine vorba de probleme legate de suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei și de alte interese fundamentale, nu e loc pentru compromisuri sau concesii și nimeni nu ar trebui să subestimeze hotărârea puternică, voința fermă și capacitatea puternică a poporului chinez de a apăra suveranitatea națională și integritatea teritorială ”, a spus Wang. El a avertizat: ”Problema Taiwanului este o afacere internă a Chinei, care nu permite nicio intervenție străină”.

Abatere de la „ambiguitatea strategică”

AP notează că afirmațiile lui Biden au fost considerate drept o abatere de la „ambiguitatea strategică” pe care Washingtonul a menținut-o cu privire la modul în care ar răspunde unui atac asupra Taiwanului. Joe Biden a declarat că Statele Unite nu doresc un nou război rece, dar și-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca Beijingul „să participe la activități care îl vor pune într-o poziție prin care ar putea comite o greșeală gravă”.

„Vreau doar să fac China să înțeleagă că nu vom face un pas înapoi, nu vom schimba niciunul dintre punctele noastre de vedere”, a subliniat Biden. Întrebat dacă SUA ar sări în apărarea Taiwanului dacă va fi invadat, președintele Biden a răspuns: „Da, avem un angajament să facem acest lucru”.

La Taipei, un purtător de cuvânt al președintelui Tsai Ing-wen, a declarat că SUA și-au arătat sprijinul pentru țara sa prin acțiuni concrete, iar cele 23 de milioane de cetățeni ai insulei nu vor ceda în fața presiunilor.

De ce trimite China avioane militare peste Taiwan

Tensiunile dintre China și Taiwan au escaladat în ultima perioadă după ce zeci de avioane chineze au intrat în spațiul aerian chinez. Analiștii militarii au estimat că incursiunile chineze în zona de identificare a apărării aeriene, ADIZ, vor să demonstreze propriilor cetățeni puterea militară a Chinei și rolul de a furniza informații și training-ul necesare spionajului și armatei, în cazul unui conflict cu Taiwanul.

”Prin urmare, nu e deloc surprinzător că armata chineză continuă să zboare în ADIZ-ul taiwanez, ca parte a unui proces de instruire realistă și de pregătire pentru un conflict armat”, a declarat Derek Grossman, analist în cadrul grupului de reflecție „RAND Corporation”.